Συνταγές για το σπίτι
 
Ψωμάκια ατμού με γλυκόξινο απάκι και αρωματισμένο γιαούρτι με λεμόνι.
 
  • Υλικά


    Για  τα ψωμάκια:

    300 γρ. Αλεύρι Μαλακό
    200 γρ. Φαρίνα
    200 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
    100 γρ. νερό
    50 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κολυμβάρι
    20 γρ. Μαγιά
    60 γρ. Ζάχαρη
    10 γρ. Αλάτι
    5γρ. θυμάρι σε σκόνη

    Για την γέμιση:
    500γρ.  Απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους
    10  γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κολυμβάρι
    50 γρ. Κρέμα βαλσαμικο λευκό.
    Χυμό λεμονιού. 
    Γιαούρτι στραγγιστό
    Ξύσμα Λεμονιού.

Εκτέλεση


Για  τα ψωμάκια:
Διαλύω στο νερό την ζάχαρη και την μαγιά.  Τοποθετώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα ψωμάκια μου, εκτός του ελαιολάδου που το προσθέτω σιγά σιγά ανά διαστήματα και ζυμώνω ελαφρά. Μέχρι να αποκτήσω μια εύπλαστη και λεία  ζύμη. Αφήνω την ζύμη μου σε λαδωμένο μπολ να ξεκουραστεί για 1 περίπου ώρα. Έπειτα ξεφουσκώνω το ζυμάρι μου και χωρίζω σε κομμάτια  80 γραμμαρίων. Δίνω το σχήμα που επιθυμώ  στρογγυλό ή οβάλ μακρόστενο  και αναδιπλώνω στη μέση τοποθετώντας ένα κομμάτι λαδόκολλα  για να μην κολλήσει η ζύμη και αφήνω να φουσκώσει.  Τοποθετώ σε μια κατσαρόλα , περιπου1/3 της με νερό και βράζω, με ένα σουρωτήρι μεταλλικό, μέσα τοποθετώ τα ψωμάκια στο σουρωτήρι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το νερό και σκεπάζω με καπάκι και αφήνω να ψηθούν με τον ατμό για περίπου 22 με 25 λεπτά.
Σοτάρω στο ελαιόλαδο το απάκι μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα, στη συνέχεια σβήνω με το λευκό βαλσάμικο και το χυμό λεμόνι.
Αναμιγνύω το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, για να αρωματιστεί.
Τέλος ανοίγω απαλά τα ψωμάκια στα πλάγια και προσθέτω λίγο γιαούρτι , φρέσκα σαλατικά και το μίγμα με το ζεστό απάκι.