ΜΑRITOZZI

30΄
Χρόνος Προετοιμασίας
7 ώρες
Χρόνος αναμονής
12
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξεκινήσετε, κατά προτίμηση την προηγούμενη μέρα, ετοιμάστε το αρωματικό μείγμα με ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, βανίλια και μέλι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν τα αρώματα είναι τέλεια μυρωδάτα, ετοιμάζουμε μαγιά με 100 γρ. αλεύρι από το σύνολο, ανακατεμένο με τη μαγιά, 100 γρ. νερό από το σύνολο, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει στους 28°C (φούρνος) για 1,5 ώρα περίπου, αρκεί να σχηματιστούν όλες οι φυσαλίδες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι στη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα, ανακατεύουμε με τη λεπίδα του μίξερ να ανακατευτούν, προσθέτουμε τα αρώματα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Τέλος προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια ή το λάδι σε κουταλάκια του γλυκού. Προσθέτουμε το αλάτι, συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι, κάνοντας διπλώσεις με το χέρι αν χρειάζεται. Η τελική ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λεία, αδειάστε την στην επιφάνεια εργασίας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε τις σταφίδες, μαλακωμένες προηγουμένως σε κρύο νερό, τέλεια στυμμένες και στεγνωμένες. Σχηματίζουμε μια μπάλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη Maritozzi να φουσκώσει μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 – 4 ώρες). Για να φτιάξουμε τα Maritozzi, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά καρβέλια των 80 γρ., τα τυλίγουμε στην επιφάνεια εργασίας και δίνουμε ένα ελαφρώς οβάλ σχήμα. Όταν όλα είναι έτοιμα, τα ξαναπλάθουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο προηγουμένως με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα στους 28°C (φούρνος). Όταν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, αλείφουμε με κρόκο αυγού. Ψήνουμε σε φούρνο στο μέτριο προς χαμηλό μέρος του φούρνου στους 180°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Πριν τα σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο με νερό και ζάχαρη. Βάζουμε στη φωτιά περίπου 1 ποτήρι νερό με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, αλείφουμε το Maritozzi. Ανοίγουμε κατά μήκος, γεμίζουμε το Maritozzi με κρέμα σαντιγί και σερβίρουμε.

Chef: Giorgio Manganiello

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 500 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 1 κ.γ. ξηρή μαγιά μπύρας
  • 100 γρ. νερό
  • 150 γρ. Κατσικίσιο Γάλα Βέρο Κρητικό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος για το άλειμμα
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 ξύσμα από λεμόνι
  • 1 ξύσμα από πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 8 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. σταφίδες
  • 300 ml σαντιγί για γέμιση
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εξοπλισμός

  • Μπολ
  • Ταψί