SOFFIONE ABRUZZESE

01:10
Χρόνος Προετοιμασίας
40΄
Χρόνος αναμονής
12
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι. Ζυμώνουμε, ισιώνουμε το μείγμα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Για τη γέμιση χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τους σπόρους βανίλιας. Προσθέτουμε και την ρικότα (η ρικότα πρέπει να περάσει από μύλο λαχανικών ή κόσκινο) στο μείγμα. Ξεχωριστά, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν, προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη σε τρεις φορές μέχρι να πάρουμε ένα φουσκωτό αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Ενώνουμε τις δύο μίγματα και τέλος προσθέτουμε το άμυλο κοσκινισμένο και τη μαγιά, συν μια πρέζα αλάτι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα όπως το καλούπι μας στα 2 χιλ. στην αλευρωμένη επιφάνεια και την τοποθετούμε στη φόρμα του κέικ αφήνοντάς την να ξεχειλίσει, αφού κάνουμε μια σταυρωτή τομή στο κέντρο. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα της ρικότας και μετά φέρνουμε τις άκρες της ζύμης που περισσεύουν προς τα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60 λεπτά περίπου. Σβήνουμε και αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε!

Chef: Giorgio Manganiello

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 3 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • σπορέλαιο
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 γρ. ρικότα πρόβεια
  • 6 μέτρια αυγά
  • 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ. άμυλο πατάτας
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ξύσμα από μεγάλο λεμόνι
  • 1 στικ βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι

Εξοπλισμός

  • Μπολ
  • Φόρμα