ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΗΣ Μια γευστικη και πολιτισμικη περιπετεια

Η Ιταλία είναι γνωστή για την διατροφικά πλούσια και διαφοροποιημένη κουζίνα της, που αντικατοπτρίζει την γεωγραφική, ιστορική και κοινωνική πολυμορφία της χώρας.

Ένα από τα στοιχεία που διακρίνουν την ιταλική κουζίνα είναι τα προϊόντα ζύμης, που έχουν κατακτήσει τον κόσμο με την γεύση, την μορφή και την παράδοσή τους, και που είναι απόλυτα συμβατά με την ελληνική αγορά.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα είδη, τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ιταλικών προϊόντων ζύμης, όπως η πίτσα, η focaccia, η ciabatta, το panettone και το pandoro.

 

Ιστορικά

Η ζύμη είναι ένα από τα παλαιότερα τρόφιμα της ανθρωπότητας, που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Οι πρώτοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν ζύμη δημητριακών για να φτιάχνουν φύλλα, πίτες, ψωμί, χυλό και άλλα εδέσματα. Ήταν ένας τρόπος να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί το αλεύρι, που ήταν η βασική πηγή υδατανθράκων και ενέργειας για τους ανθρώπους.

Η ιστορία των ιταλικών προϊόντων ζύμης ξεκινάει από την αρχαία Ρώμη, όπου οι Ρωμαίοι έφτιαχναν τα macaroni και τα lasagna. Τα macaroni ήταν μακριά και λεπτά ζυμαρικά που βράζονταν, ενώ τα lasagna ήταν φύλλα ζύμης που τηγανίζονταν ή ψήνονταν και προσφέρονταν με γέμιση κρέατος, τυριού ή λαχανικών. Ήταν δημοφιλή και οικονομικά και αποτελούσαν το βασικό φαγητό των Ρωμαίων στρατιωτών, αγροτών και πολιτών.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η παραγωγή και η κατανάλωση των προϊόντων ζύμης συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Η Ιταλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολιτισμικής της κληρονομιάς έγινε ένα από τα κέντρα της εξέλιξης των προϊόντων ζύμης που αντικατοπτρίζει την ποικιλία, την ποιότητα και την παράδοση της ιταλικής κουζίνας.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα ιταλικά προϊόντα ζύμης έχουν συνδιαμορφωθεί από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, νέων πρώτων υλών και συστατικών, από σεφ που παντρεύουν την παράδοση με την καινοτομία και άλλων παραγόντων που έχουν συμβάλει στην δημιουργία ποικιλίας ειδών, σχημάτων και συνδυασμών.

Έτσι τα ιταλικά προϊόντα ζύμης έχουν γίνει ένα σύμβολο της ιταλικής ταυτότητας και κουλτούρας, που έχει εξαχθεί και εκτιμηθεί σε όλο τον κόσμο.

 

Η αναγνωρισιμότητα των ιταλικών προϊόντων

Εκτός από τα πασίγνωστα ζυμαρικά (pasta), έχουμε τα αλλαντικά (Prosciutto, Mortadella, Salami, Pancetta), τα τυριά (Gorgonzola, Pecorino, Parmigiano-Reggiano, Mozzarella di Bufala, Provolone), τη ζαχαροπλαστική (Panna Cotta, Tiramisu, Cannoli, Bombolone), τα παγωτά (Gelato, Stracciatella), την οινοποιία (Chianti, Nebbiolo, Pinot Grigio), αλλά και τον καφέ (Espresso, Cappuccino, Macchiato, Latte).

Με μια μικρή δόση υπερβολής, θα έλεγε κανείς ότι τα ιταλικά τρόφιμα μονοπωλούν την εστίαση.

Αυτό που τα κάνει να είναι τόσο επιτυχημένα οφείλεται στο ότι συνδυάζουν την ποιότητα, την παράδοση, την καινοτομία, την ποικιλία, τη φινέτσα και τον πολιτισμό.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η ιταλική γαστρονομία ακολουθεί όλα τα χρόνια μια στρατηγική προσπάθεια επικοινωνίας και προώθησης των προϊόντων της σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα φημισμένα ιταλικά προϊόντα είναι ευρέως αναγνωρίσιμα παγκοσμίως.

 

Τα ιταλικά προϊόντα ζύμης

Η ιταλική πίτσα, με τα διάφορα είδη και τις παραλλαγές της, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα παγκοσμίως και αποτελεί σύμβολο της ιταλικής κουζίνας.

Από τα στενά δρομάκια της Νάπολης μέχρι τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας σε μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο, η πίτσα έχει κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων και έχει γίνει σύμβολο της διασκέδασης και της κοινωνικής συνάντησης.

Από κοντά η focaccia, η ciabatta, το panettone,το pandoro και άλλα ιταλικά προϊόντα ζύμης έχουν κερδίσει ευρεία αναγνωρισιμότητα και αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συχνά συνδέονται με εορταστικές περιόδους και ειδικές περιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Pizza : αποτελεί ίσως το πιο διάσημο Ιταλικό προϊόν ζύμης παγκοσμίως. Βασικά συστατικά της είναι η ντομάτα, το τυρί μοτσαρέλα και η ζύμη. Ωστόσο η ποικιλία των γεύσεων και των συνδυασμών υλικών καθιστούν κάθε πίτσα μοναδική. Παραλλαγές της αποτελούν η pinsa, η scrocchiarella, η calzone κ.α. Συγκεκριμένα η Pinsa – για την οποία είχαμε μιλήσει εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο – πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή με ραγδαία ανάπτυξη στην εστίαση, τόσο λόγω της σύστασής της (αποτελείται από αλεύρι σίτου, ρυζιού και σόγιας) όσο κι από την τεχνική του ανοίγματός της, η οποία είναι αποκλειστικά χειροποίητη λόγω της υψηλής ενυδάτωσης και της μεγάλης ωρίμανσης. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν ιδιαίτερα εύπεπτη, λεπτή και τραγανή με μεγάλη κυψέλωση, ενώ μπορεί να παρασκευαστεί ως προψημένη και να ολοκληρωθεί η γέμισή της και το τελικό ψήσιμο μέσα σε 2-3 λεπτά από την ώρα της παραγγελίας.
  • Focaccia : είναι ένας τύπος Ιταλικού ψωμιού που συνήθως αρωματίζεται με ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, ως σνακ, σάντουιτς, ή συνοδευτικό σε πολλά γεύματα.
  • Ciabatta : είναι ένα είδος Ιταλικού ψωμιού με τραγανή κόρα και ανοικτή κυψέλωση με μαλακή υφή. Συνήθως σερβίρεται ως σάντουιτς.
  • Panettone, Colomba di Pascua και Pandoro : είναι γλυκά ψωμιά που συνήθως σερβίρονται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυγά, λιπαρά και ζάχαρη, ενώ εμπλουτίζονται με αρωματικά μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα, που τα καθιστούν ιδανικά για εορταστικές επιδείξεις.

 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αλεύρων

Το αλεύρι είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη ζύμη και η σωστή επιλογή του μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα άλευρα στην Ιταλία κατηγοριοποιούνται με βάση το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχουν σε συνάρτηση με το έργο τους (W) το οποίο αντικατοπτρίζει την απορροφητικότητα σε νερό και τη δύναμη της ζύμης κατά την παραγωγική διαδικασία, την ωρίμανση και το ψήσιμο.

Τα “Tipo 00” και “Tipo 0” είναι τα άλευρα που χρησιμοποιούνται για ζύμες πίτσας, με πρωτεΐνη μεταξύ 12% και 14%, και με “W” από 260 έως 350, ώστε ανάλογα με το είδος της πίτσας που θέλουμε να παράγουμε, αλλά και τη διαδικασία (ενυδάτωση, ωρίμανση, ψήσιμο) να επιλέξουμε τα πλέον κατάλληλα.

Τα “Tipo 1” και “Tipo 2” είναι άλευρα ακόμα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη (>14%) και χρησιμοποιούνται για πιο βαριές ζύμες όπως αυτές της focaccia και των panettone / pandoro τα οποία απαιτούν υψηλότερη πρωτεΐνη και έργο “W”.

Η υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία της ελληνικής αλευροβιομηχανίας έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εξαιρετικά άλευρα όλων των παραπάνω κατηγοριών, με τον σωστό συνδυασμό ελαστικότητας και αντοχής που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα της γείτονας χώρας.

 

Συμπέρασμα

Οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας που προσφέρουν γνήσιες γεύσεις και ανταποκρίνονται σε ποικίλες διατροφικές προτιμήσεις και απαιτήσεις.

Τα Ιταλικά προϊόντα ζύμης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ιταλικής κουζίνας και πολιτισμού. Με την πλούσια ποικιλία τους και την υψηλή ποιότητα, απευθύνονται σε καταναλωτές που αναζητούν γευστική υπεροχή και πολιτισμική εμπειρία. Η αγάπη των Ιταλών, όπως και των Ελλήνων, για το καλό φαγητό και την παράδοση συνεχίζει να εμπνέει και να αγαπιέται ανά τον κόσμο, κάνοντάς τα μια αναπόσπαστη συνισταμένη της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.

Η ελληνική βιοτεχνική αρτοποιία μπορεί να επενδύσει στην εκπαίδευση του προσωπικού της σχετικά με τις ιταλικές τεχνικές και συνταγές στην παραγωγή προϊόντων ζύμης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει περεταίρω την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προσφερόμενων προϊόντων, εκμεταλλευόμενη τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητα του ιταλικού branding, ώστε να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.

 

Παπαπαναγής Διαμαντής

Τεχνολόγος Τροφίμων

Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης

και Τεχνικής Υποστήριξης

ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.