STRUDEL

40΄
Χρόνος Προετοιμασίας
60΄
Χρόνος αναμονής
12
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό, το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει ελαστική. Σχηματίζουμε μια μπάλα και μεταφέρουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύπτοντας με μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα σε δροσερό μέρος. Εν τω μεταξύ, μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ρούμι ή αν προτιμάτε, σε ζεστό νερό. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι 30 γρ. βούτυρο και όταν ροδίσει, φρυγανίζουμε την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καεί και αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά και μετά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρώντας τον πυρήνα και κόβουμε τα σε τέσσερα κομμάτια και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κουκουνάρια, το ξύσμα λεμονιού τριμμένο, μια πρέζα κανέλα και τις καλά στραγγισμένες και στυμμένες σταφίδες. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, παίρνουμε το κομμάτι ζύμης και απλώνουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο πανί, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο περίπου 35×45. Αλείφουμεε την επιφάνεια, εκτός από τις άκρες, με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανισμένη τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε το μείγμα με τα μήλα από πάνω και τυλίγουμε το στρούντελ από το μεγαλύτερο μέρος, προσέχοντας να μην σπάσει η ζύμη. Το σφραγίζουμε καλά και στα πλαϊνά , για να μην βγαίνει το περιεχόμενο κατά το ψήσιμο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το στρούντελ σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, με τη σφράγιση προς τα κάτω και, πριν το ψήσουμε, αλείφουμε το με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε το στρούντελ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά (στον αέρα στους 180° για 30 λεπτά). Μόλις ψηθεί, για 24 ώρες, μπορείτε να πασπαλίσετε το στρούντελ με ζάχαρη άχνη και να το σερβίρετε ζεστό και κομμένο σε φέτες.

Chef: Giorgio Manganiello

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 130 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 30 ml νερό
  • 9 γρ. σπορέλαιο (1 κ.σ.)
  • 54 γρ. αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 750 γρ. μήλα κίτρινα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. φρυγανιά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 25 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ρούμι
  • Ξύσμα από ένα λεμονιού
  • Ζάχαρη άχνη για γεύση

Εξοπλισμός

  • Μπολ
  • Ταψί