ΠΑΣΧΑΛΙNΗ ΚΟΛΟΜΠΑ

01:30
Χρόνος Προετοιμασίας
8 ώρες
Χρόνος αναμονής
2
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Το να φτιάξεις μια ΚΟΛΟΜΠΑ στο σπίτι είναι γνωστό ότι είναι αρκετά δύσκολο! Αλλά αν κάνετε αυτή τη διαδικασία σίγουρα θα είναι πιο εύκολο, χωρίς ζύμωμα, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κουτάλα. Είναι μια μαλακή ζύμη η οποία, χωρίς να δουλεύεται πολύ, απαιτεί διάφορα βήματα ανάπτυξης και πτυχώσεις (πάντα με κουτάλα) χωρίς να λερώνουν τα χέρια σας! Είναι εύκολο να το κάνετε, απλά θέλει λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα κάνει την αναμονή να αξίζει τον κόπο! Το ελάφρυνα, ως συνήθως, χρησιμοποιώντας ΛΑΔΙ αντί για βούτυρο (στοίχημα) αλλά πρέπει να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα! Πολύ ελαφρύ σαν σύννεφο και νόστιμο (χάρη στην αρωματική πάστα πορτοκαλιού) με πιο γλυκιά πινελιά όταν συναντάς τη ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ και το ΤΡΑΓΑΝΟ στην επιφάνεια!

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

Ρίχνουμε το ελαφρώς χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε 150 γρ. σπορέλαιο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, 900 γρ. αλεύρι με το κόσκινο και ανακατεύουμε μόνο με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι. Η ζύμη πρέπει να δουλεύεται λίγο και να παραμένει μαλακή. Προχωράμε στο πρώτο βήμα, ξεκουράζοντας για 30-40 λεπτά. Μετά διπλώνουμε και ξεκουράζουμε ξανά, πηγαίνοντας στο βήμα 2 και ούτω καθεξής.

1ο βήμα ανάπτυξης που διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά (με σχετικές πτυχώσεις-δίπλες).

2ο βήμα ανάπτυξης που διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά (με σχετικές πτυχώσεις-δίπλες).

3ο στάδιο ανάπτυξης τουλάχιστον 4 ωρών αφού έχουμε προσθέσει την πάστα πορτοκαλιού (ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο).

4ο στάδιο ανάπτυξης, αφού έχουμε πλάσει 2 καρβέλια, περίπου 30-40 λεπτά.

5ο βήμα ανάπτυξης στο καλούπι μέχρι να φτάσει έως το ξύλο. Βάζουμε το γλάσο στην καλά αναπτυγμένη Κολόμπα, μέχρι το χείλος.

Ψήνουμε στους 165°C ή στους 160°C στον αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Βάζουμε σε ψηλό βάζο, 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου, 60 γρ. ασπράδια (2 αυγά περίπου) και στη συνέχεια προσθέτουμε 80 γρ. ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι, δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό.

Chef: Giorgio Manganiello

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 1 kg Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 400 γρ. Κατσικίσιο Γάλα Βέρο Κρητικό (ελαφρώς ζεστό)
  • 15 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας (ή 5 g ξερή)
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (τα βάζουμε όλα σε μπλέντερ μέχρι να γίνει μια χοντρή πάστα)

  • 60 γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού
  • Φλούδα από μισό λεμόνι
  • 4 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

  • 100 γρ. Αλεσμένα αμύγδαλα
  • 60 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 2)
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
  • Κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ολόκληρα αμύγδαλα
  • Ζάχαρη άχνη
  • Μαρμελάδα

Εξοπλισμός

  • Μπολ
  • Ταψί