Τσουρεκι

40΄
Χρόνος Προετοιμασίας
04:00
Χρόνος αναμονής
1
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε (όχι να κοχλάσει) τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα το μαχλέπι και τη μαστίχα. Στη συνέχεια
κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Διαλύουμε σε χλιαρό νερό την μαγιά και ανακατεύουμε τα δύο μίγματα μαζί. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Χτυπάμε το αυγά και με πολύ προσοχή αλείφουμε απαλά την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 650 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Κρήτης
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 70 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 μεσαία αυγά
  • 5 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 3 γρ. μαστίχα σε σκόνη
  • 100 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαγιά φρέσκια (της μπύρας)
  • ΓΙΑ ΑΛΕΙΜΜΑ

  • 1 αυγό
  • αμύγδαλο φιλέ

Εξοπλισμός

  • Λαμαρίνα
  • Κατσαρόλα