Πασχοκουλουρο

45΄
Χρόνος Προετοιμασίας
01:30
Χρόνος αναμονής
1
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ. Τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα. Βάζουμε τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα, το νερό σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε στους 300C δηλαδή χλιαρό αποτέλεσμα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ. Βγάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια. Τα σκεπάζουμε πάλι  με μία πετσέτα και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Κατόπιν, πλέκουμε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνουμε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει κουλούρα το τσουρέκι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι από κάτω που έχει νερό. Το αφήνουμε περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Πριν το φουρνίσουμε αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στο φούρνο στους 1500C για 40 λεπτά.

Chef: Εύα Παρακεντάκη

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 325 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 20 γρ. μαγιά
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60 ml Γάλα Αγελαδινό Βέρο Κρητικό
  • 50 ml νερό
  • 3 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι ΒΙΟΧΥΜ
  • 1 αβγό
  • 2 γρ. μαχλέπι
  • 1.5 γρ. αλάτι
  • 1.5 γρ. μαστίχα
  • 1 πασχαλινό αβγό (κόκκινο)
  • ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο (για επάλειψη)
  • Φιλέ αμυγδάλου

Εξοπλισμός

  • Ταψί
  • Κατσαρόλα
  • Mίξερ