Πανετονε

45΄
Χρόνος Προετοιμασίας
01:25
Χρόνος αναμονής
1
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Φάση Α: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους χυμούς, τα αυγά και τη μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 7 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8 λεπτά στη γρήγορη, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Θα πάρουμε μία σφικτή και ελαστική προ-ζύμη. Αφήνουμε στη στόφα για 45 λεπτά να φουσκώσει ελαφρώς.

Φάση Β: Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας τα υπόλοιπα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού (ή το frutice πορτοκαλιού). Προσθέτουμε σιγά – σιγά το βούτυρο (μαλακωμένο) και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, να γίνει ελαστική και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Φάση Γ: Ανακατεύουμε το φρουί γλασέ με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στη ζύμη μας μαζί με τις σταφίδες (που έχουμε μουλιάσει σε ρούμι ή λικέρ Triple Sec, Cointreau ή κονιάκ). Εναλλακτικά, αντί για κόντιτα και σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες σοκολάτας (40% επί του αλεύρου). Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν.

Πλάθουμε μπάλες, τοποθετούμε σε φόρμα πανετόνε (900 γρ. στη μεγάλη, 600 γρ. στη μεσαία, 90 γρ. στη μικρή) και τοποθετούμε στη στόφα μέχρι να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο του. Χαράσσουμε στην κορφή σταυροειδώς τη ζύμη, τοποθετούμε λίγο βούτυρο στο κέντρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 40 λεπτά (160°C για 40 λεπτά σε περιστροφικό φούρνο). Μόλις ξεφουρνίσουμε, αν θέλουμε να ξεφορμάρουμε το κάνουμε μόνο όταν κρυώσει το Panettone. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με άχνη ζάχαρη ή γλάσο λευκής / μαύρης σοκολάτας, και στολίδια εποχής. Συσκευάζουμε με κρυσταλλιζέ ζελατίνα περιτυλίγματος και τυλίγουμε με χοντρή κορδέλα.

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • Α΄ φάση

  • 1600 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 400 γρ. Χυμός πορτοκάλι/λεμόνι/μανταρίνι
  • 380 γρ. Ζάχαρη
  • 10 γρ. Αλάτι
  • 160 γρ. Νωπή μαγιά
  • 440 γρ. Αυγά (ολόκληρα)
  • Β΄ φάση

  • 400 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 440 γρ. Αυγά (ολόκληρα)
  • 400 γρ. Βούτυρο γάλακτος 99,8%
  • 3 γρ. Βανίλια
  • 1 Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Γ΄ Φάση
  • 400 γρ. Φρουί γλασέ (κάντιτα)
  • 400 γρ. Σταφίδες (σουλτανίνα)

Εξοπλισμός

  • Ζυμωτήριο
  • Φόρμα