Μελομακαρονα γεμιστα με καρυδια, χουρμαδες και μελι

25΄
Χρόνος Προετοιμασίας
30΄
Χρόνος αναμονής
70
Μερίδες
1
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 4’. Στη συνέχεια, αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μούλτι. και τα αλέθουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν και να αποκτήσουμε μια πηχτή αλοιφή. Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός του αλευριού. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, όχι πολύ για να μην σφίξει το μίγμα και «ξεράσει» το λάδι του. Παίρνουμε λίγη ζύμη, την πατάμε να διαπλατύνει με το χέρι μας, βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και κατόπιν τη διπλώνουμε εγκλωβίζοντας τη γέμιση μέσα στο μελομακάρονο. Κυλινδρίζουμε ελαφρά σε επιφάνεια εργασίας και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 160-170ο C για 30’. Μόλις  βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε όπως είναι ζεστά σε κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας πρώτα λίγο μέλι, λίγα κοπανισμένα καρύδια, αραδιάζουμε ομοιόμορφα τα μελομακάρονα και τελειώνουμε ρίχνοντας μέλι σουσάμι και καρύδια.

Chef: Γιώργος Μακρής

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 150 γρ. Χυμό Πορτοκαλιού Creta fresh
  • 50 γρ. τσικουδιά
  • 265 γρ. Ελαιόλαδο Ραφινέ ΑΒΕΑ
  • 15 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 0.5 κ.γ. σόδα
  • 600 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 0.25 κ.γ. κανελογαρύφαλλο
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 25 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 0.5 πορτοκάλι (κομμένο)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 90 γρ. χουρμάδες
  • 70 γρ. καρύδια
  • 30 γρ. μέλι
  • 20 γρ. πετιμέζι
  • 80 γρ. σουσάμι
  • 0.5 ξύσμα λεμόνι
  • ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

  • 100 γρ. χοντροκοπανισμένα καρύδια
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι

Εξοπλισμός

  • Ταψί
  • Κατσαρόλα
  • Λεκάνη
  • Μίξερ