Βασιλοψωμο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και βάζουμε το νερό και τη μαργαρίνη. Ξεκινάμε το ζύμωμα, αρχικά για 4’ στην αργή ταχύτητα και για άλλα 4’ στη γρήγορη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μέσα στον κάδο για 20’ και στη συνέχεια ζυμώνουμε εκ νέου για 5’ στη γρήγορη ταχύτητα. Κατόπιν, βγάζουμε το ζυμάρι σε πάγκο εργασίας και κόβουμε σε κομμάτια των 400 γραμμαρίων στα οποία και δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Ζυγίζουμε επίσης 1 τεμάχιο ζύμης 100 γραμμαρίων, το οποίο το οποίο ανοίγουμε «φυτίλι». Πατάμε το στρογγυλοποιημένο τεμάχιο των 400 γραμμαρίων ομοιόμορφα και με το «φυτίλι» σχηματίζουμε πάνω στο ζυμάρι ένα «σαλίγκαρο», ξεκινώντας από το κέντρο και πηγαίνοντας προς τα άκρα. Αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις το βάλουμε στο φούρνο, ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200ο C για 40-45’. Ξεφουρνίζουμε και έτσι όπως είναι ζεστό, τοποθετούμε στο κέντρο ένα ολόκληρο καρύδι
Συστατικά
- 1 kg Αλεύρι Σκληρό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 125 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 125 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 25 γρ. αλάτι ψιλό
- 40 γρ. μαγιά νωπή
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. μαργαρίνη μαλακή
- 5 γρ. μαστίχα τρίμμα
- 3 γρ. μαχλέπι
- 750 ml νερό
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εξοπλισμός
- Ταψί
- Μίξερ