Ψωμι αργης ωριμανσης σε γαστρα

45΄
Χρόνος Προετοιμασίας
26 ώρες
Χρόνος αναμονής
11
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Στο πρώτο στάδιο (Poolish), ανακατεύουμε σε ένα βάζο το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου από 16 έως 24 ώρες. Στο δεύτερο στάδιο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το δουλεύουμε με το χέρι για 5 λεπτά. Σε αυτή τη φάση θα είναι ένα αρκετά κολλώδες ζυμάρι. Το αφήνουμε από 40 λεπτά έως μία ώρα. Στο τρίτο στάδιο, μέσα στο μπωλ που ξεκουραζόταν το ζυμάρι, πάντα με νωπά χέρια, τεντώνουμε το ζυμάρι και κατόπιν το διπλώνουμε απαλά στην απέναντι πλευρά. Επαναλαμβάνουμε για δύο φορές σταυρωτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα και ξανακάνουμε τη διαδικασία διπλώματος για άλλη μια φορά. Στο τέταρτο στάδιο, τοποθετούμε την γάστρα μας να προθερμαθεί στο φούρνο στους 250 βαθμούς κελσίου, με πάνω κάτω αέρα, στην κάτω πλευρά του φούρνου. Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα, και το βάζουμε με προσοχή στην γάστρα με κλειστό καπάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε έπειτα το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 13-15 λεπτά, έως ότου πάρει όψη ψημένου ψωμιού. Ξεκουράζουμε πάνω σε κρύα σχάρα για 30 λεπτά.

Chef: Χρήστος Σαριδάκης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:

Εξοπλισμός

  • βάζο
  • μπωλ
  • γάστρα