Πλουσιο κεικ με επιστρωση σοκολατας και χαρουπομελου

40΄
Χρόνος Προετοιμασίας
30΄
Χρόνος αναμονής
10
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Στο μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη φυσική βανίλια. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα. Το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Το κακάο επίσης κοσκινισμένο. Τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα από το μπεν μαρί και το χαρουπόμελο. Ανακατεύουμε ως την πλήρη ομογενοποίηση των υλικών. Απλώνουμε σε φόρμα του κέικ που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει. Το μείγμα μας δεν πρόκειται να αυξήσει τον όγκο του όπως τα συνηθισμένα κέικ. Το τελικό ύψος του είναι λίγο ψιλότερο από αυτό του μείγματος που θα απλώσουμε στην φόρμα – ταψί που επιλέξαμε. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο).

Για τη σάλτσα του Κέικ (Επίστρωση – Επικάλυψης)
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν – μαρί* μαζί με το υπόλοιπο του χαρουπόμελου ανακατεύοντας απαλά. Όταν το κέικ ψηθεί και κρυώσει προσθέτω στη σοκολατένια μου σάλτσα (με το χαρουπόμελο και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο) ώστε να βελτιώσω την υφή και την γυαλάδα της.

*Μπεν μαρί: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τοποθετώ το ανοξείδωτο μπολ (μπασίνα) το οποίο δεν πρέπει να εφάπτεται με το νερό που βράζει από κάτω. Μέσα στη μπασίνα προσθέτω ότι θέλω να ζεστάνω.

Chef: Ιωσήφ Αποστολάκης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 600 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 400 γρ. Κουβερτούρα
  • 200 γρ. Κακάο
  • 250 γρ. Αγελαδινό βούτυρο
  • 200 γρ. Μαργαρίνη
  • 50 γρ. στακοβούτυρο
  • 640 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 «φασόλι» βανίλιας Μαδαγασκάρης
  • 20 γρ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 150 γρ. Χαρουπόμελο
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟΥ

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. χαρουπόμελο

Εξοπλισμός

  • Ταψί
  • Κατσαρόλα
  • Μίξερ
  • Φόρμα