Chocolate babka
ΟΔΗΓΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αυγό, το γάλα και το νερό σε ένα μίξερ με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο, ρίχνοντας μερικούς κύβους κάθε φορά, και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, τοποθετείτε τη σοκολάτα, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνετε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να γίνει λείο. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Την επόμενη ημέρα, ανοίγετε τη ζύμη με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη σχηματίζετε σε ορθογώνιο διαστάσεων 40 x 30 εκ. Απλώνετε τη γέμιση σοκολάτας πάνω στο ορθογώνιο. Τυλίγετε τη ζύμη σαν ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά, και πιέζετε το άκρο για να κλείσει. Κόβετε το ρολό στη μέση κατά μήκος με ένα οδοντωτό μαχαίρι. Με τις κομμένες πλευρές στραμμένες προς τα επάνω, πλέκετε τις δύο λωρίδες και τοποθετείτε την πλεξούδα στη φόρμα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Χτυπάτε ένα αυγό και αλείφετε την babka με ένα πινέλο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 30 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν. Μόλις βγάλετε την babka από τον φούρνο, την αλείφετε με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας όλο το μείγμα. Αφήνετε την babka να κρυώσει.
Συστατικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 150 γρ. Aλεύρι για Tσουρέκι Μύλοι Κρήτης
- 120 γρ. Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Μύλοι Κρήτης
- 50 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 2 μεγάλα αυγά, συν ένα για άλειμμα
- 30 ml νερό
- 30 ml Κατσικίσιο Γάλα Βέρο Κρητικό
- 5 γρ. αλάτι
- 75 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους και μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 75 γρ. σοκολάτα μαύρη
- 25 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 60 γρ. βούτυρο
- 40 ml κρέμα γάλακτος
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- 15 γρ. σκόνη κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 60 ml νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
Εξοπλισμός
- Μπολ
- Μίξερ
- Κατσαρόλα
- Φόρμα