Τσουρεκι

30΄
Χρόνος Προετοιμασίας
25΄
Χρόνος αναμονής
60
Μερίδες
1
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και το γάλα. Προσθέτουμε περίπου 300 γρ. από το αλεύρι μαζί με το αλάτι και 50 γρ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το προζύμι να «πιάσει» για 60 λεπτά (για ταχύτερη διαδικασία βάζουμε το προζύμι στη στόφα για 30 λεπτά στους 350C).

Στη συνέχεια βάζουμε στο ζυμωτήριο το υπόλοιπο αλεύρι, το προζύμι (το οποίο έχει κάνει τρύπες στην επιφάνεια του), τη ζάχαρη, τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

Ζυμώνουμε για 4 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8-10 λεπτά στη γρήγορη. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Το ζύμωμα ολοκληρώνεται μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ελαφρώς το ζυμάρι, να αποκτάει μεγάλη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και ξεκουράζουμε για άλλα 20 λεπτά.

Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και τα βάζουμε στη στόφα για 45 λεπτά στους 350C. Προαιρετικά μπορούμε να τυλίξουμε και γέμιση μέσα στη ζύμη.

Τέλος αλείφουμε με προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη. Προαιρετικά διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 1800C για 35 λεπτά.

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 900 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 100 γρ. Αλεύρι Μαλακό Ζαχ/κης
  • 5 γρ. Αλάτι
  • 80 γρ. Μαγιά
  • 200 γρ. Γάλα χλιαρό
  • 250 γρ. Νερό
  • 165 γρ. Αυγά
  • 350 γρ. Ζάχαρη
  • 5 γρ. Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 150 γρ. Βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 γρ. Βανίλια
  • 5 γρ. Μαχλέπι κοπανισμένο
  • 5 γρ. Μαστίχα κοπανισμένη
  • Για επάλειψη: κρόκοι αυγού διαλυμένοι στο νερό με λίγη ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ

Εξοπλισμός

  • Ζυμωτήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άριστον Φ ενισχυμένα

Άριστον Φ extra Ζαχαροπλαστικής Αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας, από επιλεγµένα στάρια, εξαιρετικά δυνατό, µε µεγάλη ελαστικότητα. Είναι κατάλληλο για ενίσχυση στα σφολιατοειδή, µπριός, πανετόνε. Ιδανικό για λουκουµάδες, ντόνατς, εκλέρ κλπ. Άριστον Φ Τσουρεκιού Αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας, από επιλεγµένα στάρια, ενισχυµένο και εξειδικευµένο για τις ανάγκες των τσουρεκιών. ∆ίνει τελικά προϊόντα µε εξαιρετική γεύση και ποιότητα. Ιδανικό […]
Περισσότερα

Μαλακά ειδικών χρήσεων

Μαλακό Κανταϊφιού Αλεύρι υψηλής ποιότητας, από επιλεγμένα στάρια, σε μορφή πούδρας, με πολύ χαμηλό ποσοστό γλουτένης. Δίνει εξαιρετική γεύση και τραγανότητα. Ιδανικό για κανταΐφι, παντεσπάνι, σαβαγιάρ, κρέμες και για την αραίωση μαλακών αλευριών. Μαλακό Ζαχαροπλαστικής Αλεύρι υψηλής ποιότητας, από επιλεγμένα στάρια, με χαμηλό ποσοστό γλουτένης. Δίνει εξαιρετική γεύση, αφρατάδα και χωρίς φύρες σε τελικά προϊόντα […]
Περισσότερα