Τσουρεκι

30΄
Preparation Time
25΄
Waiting Time
60
Portions
1
Difficulty Level

Directions

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και το γάλα. Προσθέτουμε περίπου 300 γρ. από το αλεύρι μαζί με το αλάτι και 50 γρ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το προζύμι να «πιάσει» για 60 λεπτά (για ταχύτερη διαδικασία βάζουμε το προζύμι στη στόφα για 30 λεπτά στους 350C).

Στη συνέχεια βάζουμε στο ζυμωτήριο το υπόλοιπο αλεύρι, το προζύμι (το οποίο έχει κάνει τρύπες στην επιφάνεια του), τη ζάχαρη, τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

Ζυμώνουμε για 4 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8-10 λεπτά στη γρήγορη. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Το ζύμωμα ολοκληρώνεται μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ελαφρώς το ζυμάρι, να αποκτάει μεγάλη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και ξεκουράζουμε για άλλα 20 λεπτά.

Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και τα βάζουμε στη στόφα για 45 λεπτά στους 350C. Προαιρετικά μπορούμε να τυλίξουμε και γέμιση μέσα στη ζύμη.

Τέλος αλείφουμε με προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη. Προαιρετικά διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 1800C για 35 λεπτά.

Ingredients

CALCULATE PORTIONS:
  • 900 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 100 γρ. Αλεύρι Μαλακό Ζαχ/κης
  • 5 γρ. Αλάτι
  • 80 γρ. Μαγιά
  • 200 γρ. Γάλα χλιαρό
  • 250 γρ. Νερό
  • 165 γρ. Αυγά
  • 350 γρ. Ζάχαρη
  • 5 γρ. Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 150 γρ. Βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 γρ. Βανίλια
  • 5 γρ. Μαχλέπι κοπανισμένο
  • 5 γρ. Μαστίχα κοπανισμένη
  • Για επάλειψη: κρόκοι αυγού διαλυμένοι στο νερό με λίγη ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ

Equipment

  • Ζυμωτήριο