Ψωμι ολικης με σικαλη

ΟΔΗΓΙΕΣ
Αυτόλυση: Ανάμιξη μόνο των αλεύρων με το νερό και αναμονή στον κάδο του ζυμωτηρίου (ή σε λεκάνη) για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ζύμωμα: Προσθήκη της προ-ζύμης (poolish) και των υπόλοιπων συστατικών και ζύμωμα για 6 λεπτά στην αργή & 4 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα. Τελική θερμοκρασία ζύμης: 280C τον χειμώνα, 200C το καλοκαίρι.
Ξεκούραση: 90 λεπτά σε λεκάνη, σκεπασμένη η ζύμη.
Μορφοποίηση: Ελαφριά μορφοποίηση. Τοποθετούμε σε αλευρωμένο πανί κάνοντας «δίπλες».
Ωρίμανση:
Απευθείας: 45 λεπτά στους 300C & 70% υγρασία (ήπιες συνθήκες) ή περίπου 2 ώρες εκτός στόφας σκεπασμένα με πανί.
Με χρήση ψυγείου: 18 ώρες στους 2-40C (συντήρηση) σκεπασμένα με πανί.
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (2300C) με λίγο ατμό για 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη θερμοκρασία και ανοίγουμε τα τάμπερ.
Συστατικά
- 500 γρ. Αλεύρι Σίκαλης ολικής άλεσης
- 500 γρ. Αλεύρι Ολικής μαλακό
- 550 γρ. Νερό
- 25 γρ. Αλάτι
- 5 γρ. Μαγιά νωπή
- 1.000 γρ. Poolish (προ-ζύμη)
Εξοπλισμός
- Λεκάνη
- Λαμαρίνα