Ψωμι Μοναστηριακο με προζυμι & 3 αλευρα

30΄
Χρόνος Προετοιμασίας
07:40
Χρόνος αναμονής
1
Μερίδες
4
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για το προζύμι τοποθετούμε τα αλεσμένα ρεβύθια σε κατσαρόλα με 250 ml. νερό που βράζει. Τα αφήνουμε (εκτός φωτιάς), για 5 περίπου ώρες. Με αυτό τον τρόπο τα ρεβύθια θα μαλακώσουν και  θα γίνουν χυλός.  Στη συνέχεια ζεσταίνουμε 125 γρ. νερό και τα προσθέτουμε στο προζύμι, ανακατεύοντας και ρίχνοντας λίγο αλεύρι, με σκοπό να γίνει πηχτός χυλός και πάλι. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε αυτό το σημείο, δίνουμε στο ζυμάρι την τελική του μορφή, συμπληρώνοντας, το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κύμινο και τέλος το υπόλοιπο νερό (100 ml).  Ζυμώνουμε συνεχώς, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ελαστικό ευκολόπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε  να ανέβει ξανά  και κατόπιν, πλάθουμε σε καρβελάκια ή φραντζόλες, και χαράζουμε ακτινωτά με μαχαιράκι. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τους σπόρους κάρδαμου. Μόλις ξεκουραστούν και ξανανέβουν, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 35-40 λεπτά.

 

Chef: Γιώργος Μακρής

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:

Εξοπλισμός

  • Λαμαρίνα
  • Κατσαρόλα