ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ

15'
Χρόνος Προετοιμασίας
13:00
Χρόνος αναμονής
8
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα μας τα υλικά εκτός από τον κολοκυθόσπορο. Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι. Χτυπάμε με το εξάρτημα γάντζο για 5-8 λεπτά περίπου τη ζύμη μας μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα και η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Βάζουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και αδειάζουμε την ζύμη μας. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά την ζύμη διπλώνοντας την και προσθέτοντας τον κολοκυθόσπορο σε δόσεις. Βάζουμε σε λαδωμένο μπολ τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα στο ψυγείο για 12 ώρες. Αφαιρούμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια την ζυμώνουμε στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε μέσα την γάστρα. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της με αλεύρι και τοποθετούμε την ζύμη μας. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 50 λεπτά με καπάκι. Στα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το ψωμί να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Αφήνουμε σε σχάρα για 30 λεπτά και έπειτα κόβουμε το ψωμί μας.

Chef: Αντώνης Μπατσίνης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 9 γρ. ξερή μαγιά
  • 500 γρ. Μίγμα για χωριάτικο ψωμί ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 8 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Τσουνάτο ΑΒΕΑ
  • 10 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 20 γρ. κουρκουμά
  • 130 γρ. κολοκυθόσπορο

Εξοπλισμός

  • Μπολ
  • Μίξερ
  • Γάστρα
  • Σχάρα