Κρητικο Χαρουπι

Το αλεύρι του χαρουπιού περιέχει 40-45% σάκχαρα και συνεισφέρει στην ενέργεια της τροφής. Λόγω των αρωμάτων, της γλυκιάς γεύσης από την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και το μοναδικό φάσμα από μονοσακχαρίτες, δίσακχαρίτες και ολιγοσακχαρίτες, βελτιώνει την ελκυστικότητα και την κατανάλωση της τροφής. Οι φυσικές ταννίνες (πολυφαινόλες) του χαρουπιού δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στο λεπτό έντερο αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων (Κολιβάκιλους και Σαλμονέλλες). Παράλληλα οι τανίνες έχουν αιμοστατική δράση, λειτουργούν αποτρεπτικά στο θερμικό στρές, ενώ περιορίζουν τις περιπτώσεις εκδήλωση διάρροιας από τα ζώα. Οι κυτταρίνες που περιέχει το χαρούπι συμβάλουν στην σωστή κινητικότητα του πεπτικού συστήματος ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου βιταμίνών A, C, D, B6, B12 και ιχνοστοιχείων Ψευδαργύρου και Σιδήρου. Στα μηρυκαστικά η συμμετοχή στο σιτηρέσιο σε ισόρροπα ποσοστά, αυξάνει την by-pass πρωτεΐνη και μπορεί να αντικαταστήσει μέρος του κριθαριού. Σε υψηλά ποσοστά χρήσης, το χαρούπι δεσμεύει την πρωτεΐνη, μειώνει την πεπτικότητα της τροφής και ρίχνει τις αποδόσεις. Ιδιαίτερα σε ποιότητα, γεύση και αρώματα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται από ζώα που καταναλώνουν χαρούπι. Οι Μύλοι Κρήτης αξιοποιούν τις εγχώριες καλλιέργειες. Χρησιμοποιούμε φυτικά προϊόντα (natural products) για να προστατεύσουμε την υγεία των ζώων και να παράγουμε προϊόντα γευστικά και υψηλής βιολογικής αξίας.