Εκτροφη Μοσχαριων Wagyu στην Ιαπωνια με ελαιαλευρο

Σε άρθρο των εκδόσεων Olive Oil Times [1] https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-basics/olive-beef-looks-set-land-american-plates/55609 αναφέρεται η εκτροφή Εκτροφή Μοσχαριών Wagyu στην Ιαπωνία με ελαιάλευρο [2]. Το μοσχάρι Sanuki Wagyu Beef, παράγεται μόνο στην Ιαπωνία στο νησί Shodoshima από μοσχάρια που τρέφονται με ελαιάλευρο. Στο νησί η εκτροφή βοοειδών χρονολογείται πάνω από 1.000 χρόνια, ενώ τα ελαιόδενδρα φυτεύτηκαν για πρώτη φορά στο Shodoshima το 1908. Σήμερα, το νησί παράγει 99 % του ελαιολάδου της Ιαπωνίας. Το Sanuki Wagyu Beef έχει αναγνωριστεί ως υγιέστερο από το κανονικό Wagyu Beef. Τα μοσχάρια που τρέφονται με ελαιάλευρο παράγουν κρέας υψηλότερο σε ελαϊκό οξύ, μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Χαρακτηριστικό είναι το έντονο, κόκκινο στιλπνό χρώμα του και η ξεχωριστή γεύση του. Η πλούσια βουτυρώδη γεύση και η ιδιαίτερη υφή του το έχουν κατατάξει ως αγαπημένη επιλογή στα μενού των κορυφαίων εστιατόριων της Ιαπωνίας.

[1] Η έκδοση Olive Oil Times στη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί πηγή υψηλής αναγνωσιμότητας σε θέματα ελαιολάδου. Το Olive Oil Times διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης NYIOOC με τουλάχιστον 1000 συμμετοχές από 27 χώρες.

[2] ελαιάλευρο είναι το αποξηραμένο υπόλειμμα (σάρκα της ελιάς) που προκύπτει μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου από το ελαιόκαρπο και στην συνέχεια τον διαχωρισμό του κουκουτσιού (πυρήνα του καρπού). Στο τέλος της διαδικασίας η περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο ελαιάλευρο ανεβαίνει στο 11,4% τα λιπαρά στο 4% με το 68,6 % των λιπαρών να αποτελείται από ελαικό οξύ (μονοακόρεστο ωμέγα-9 λιπαρό οξύ). Το ελαιάλευρο είναι πολύ πλούσιο σε πολυφανόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που σε συνεργασία με το ελαικό οξύ θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού.