Παχυνση Χοιρων – Τροφη ΧΚ-4

Τα χοιρινά ολοκληρώνουν τον κύκλο της πάχυνσης στην ηλικία των 150-170 ημερών. Το σωματικό βάρος που επιτυγχάνεται με συστηματική διατροφή στο τέλος του παραπάνω κύκλου είναι 90-120 kg. Η απόδοση σε σφάγιο κυμαίνεται σε 60-65%.

Δείκτης Μετατρεψιμότητας 
Ο όρος δείκτης μετατρεψιμότητας εκφράζει τα κιλά της τροφής που καταναλώθηκαν για την παραγωγή 1 κιλού σωματικού βάρους. Ο μέσος δείκτης μετατρεψιμότητας για το χοιρινό σε μια συστηματική εκμετάλλευση είναι 2,6 έως 2,8. Απαιτούνται δηλαδή 260 έως 280 κιλά τροφής για να αναπτύξουμε ένα χοιρινό 100 κιλά Σωματικό Βάρος. Ο δείκτης μετατρεψιμότητας της τροφής με την πάροδο της ηλικίας του παχυνόμενου χοίρου γίνεται δυσμενέστερος. Το ιδανικότερο κόστος παραγωγής ανά κιλό κρέατος παρουσιάζεται όταν ο χοίρος αγγίζει τα 100 κιλά σωματικό βάρος και η ηλικία του δεν ξεπερνάει τις 180 ημέρες.

Πρακτική Διατροφή
Ο πίνακας αναφέρει ότι για να αναπτυχθεί ένα χοιρινό 100 κιλά (65 κιλά κρέας) υπολογίζουμε ότι θα καταναλωθούν : 40 κιλά ΧΚ-2, 80 κιλά ΧΚ-3, 160 έως 180 κιλά ΧΚ-4. Το ΧΚ-4 αν και οικονομικότερη τροφή από το ΧΚ-3 και το ΧΚ-2 αποτελεί την ιδανική τροφή για γρήγορη πάχυνση μετά τα 60 κιλά σωματικού βάρους καθώς και ιδανική τροφή για την παραγωγή γευστικού και τρυφερού κρέατος.

Κατανομή 260 – 280 κιλά τροφής για την ανάπτυξη χοιρινού 100 κιλά
Φάση ανάπτυξης – ΗλικίαΠοσοστό τροφής (%)Τύπος τροφήςΚιλά τροφής / χοίρο
ΑνάπτυξηΣτη φάση της Ανάπτυξης καταναλώνεται το 12% της συνολικής τροφήςΧΚ -230-35 κιλά
ΠροπάχυνσηΣτη φάση της Πρόπαχυνσης  καταναλώνεται το 28% της συνολικής τροφήςΧΚ -375-80 κιλά
ΠάχυνσηΣτη φάση της Πάχυνσης  καταναλώνεται το 60% της συνολικής τροφήςΧΚ-4160-170 κιλά

Σύσταση ΧΚ-4 
Στο ΧΚ-4 ο σωστός συνδυασμός δημητριακών καρπών, πρωτεϊνούχων τροφών, ιχνοστοιχείων (Ιώδιο, σίδηρο κτλπ), η προσθήκη αιθέριων ελαίων από Κρητικά εσπεριδοειδή, βοτάνων και Κρητικού χαρουπιού μας δίνει ιδιαίτερα γευστικό και τρυφερό χοιρινό.