Παραγωγη Αυγου – Καταναλωσεις και αποδοσεις

Η παραγωγή αυγού ξεκινάει μεταξύ 17ης και 19ης εβδομάδας και κρατάει μέχρι την ηλικία των 80 εβδομάδων (μέχρι την ηλικία των 20 μηνών). Η συνολική ποσότητα αυγών για μια κότα μπορεί να φτάσει τα 340 αυγά. Το παραπάνω ισχύει για ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας (20 – 27 βαθμούς Κελσίου). Η μέση ημερήσια κατανάλωση τροφής είναι 110-130 γραμμάρια τροφής (ΟΚ 3). Το βάρος της κότας στην ηλικία των 80 εβδομάδων είναι από 2,0 έως 2,2 κιλά ανάλογα με το υβρίδιο. Στην ηλικία των 80 εβδομάδων ξεκινάει η πτερόρροια. Είναι η Φυσιολογική διαδικασία αντικατάστασης του πτερώματος που πραγματοποιείται φυσιολογικά κάθε χρόνο, τους φθινοπωρινούς μήνες, υπό την επίδραση της μείωσης της διάρκειας της φωτεινής περιόδου. Διαρκεί 4-8 εβδομάδες και συνοδεύεται από μείωση ή και διακοπή της αυγοπαραγωγής. Μετά την ολοκλήρωση της πτερόρροιας η παραγωγή αυγών ξεκινάει ξανά. Η παραγωγή αυγών σταματάει τόσο όταν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά όσο και όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.