ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ

120'
Χρόνος Προετοιμασίας
12 ώρες
Χρόνος αναμονής
24
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
Σε κάδο του μίξερ, ανακατεύετε με γάντζο τα άλευρα και το νερό μέχρι να σχηματιστεί ζυμάρι. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το προζύμι και το αλάτι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά σε αργή ταχύτητα και άλλα 3 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα. Δημιουργείτε μια μπάλα από τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε λαδωμένο μπολ για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, κάνετε ένα δίπλωμα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2,5 ώρες, κάνοντας 2 ακόμα διπλώματα ανά μία ώρα. Μετά, σε μια επιφάνεια βάζετε λίγο νερό και σχηματίζετε μια μπάλα, την οποία αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα, σε ένα μπολ καλυμμένο με πετσέτα περασμένη με λίγο αλεύρι. Την επόμενη μέρα, ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC για 50 λεπτά, μέσα σε μια γάστρα με το καπάκι του. Βάζετε το ψωμί στην γάστρα και το κόβετε στη μέση με ένα μαχαίρι, ψεκάζοντας το με νερό μέσα στην γάστρα. Αφήνετε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα. Στη συνέχεια, κάθε μέρα 2 φορές, ταΐζετε το προζύμι σε αναλογία 1:3:3 (προζύμι: νερό: αλεύρι). Για το ψωμί, θα χρειαστείτε 35 γρ. προζύμι, 105 γρ. νερό και 105 γρ. αλεύρι σκληρό, δηλαδή σύνολο 245 γρ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Σε ένα δοχείο με καπάκι, ανακατεύετε 140 γρ. νερό στους 30ºC με 70 γρ. αλεύρι σκληρό και 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης. Το αφήνετε σε ζεστό σημείο για μία μέρα. Την επόμενη μέρα, ανακατεύετε τα ίδια υλικά σε καθαρό δοχείο, προσθέτοντας 60 γρ. από το μείγμα. Το υπόλοιπο το πετάτε. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για άλλες 5 μέρες.

Chef: Σεραφείμ Καραντζιούνης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:

Εξοπλισμός

  • Μίξερ
  • Μπολ
  • Ταψί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αλεύρι Σκληρό

Το Σκληρό αλεύρι παράγεται από επιλεγμένα στάρια και είναι κατάλληλο για πολλές εφαρμογές της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής στην κουζίνα σας. Μπορείτε να ανοίγετε άψογα φύλλο, ενώ είναι κατάλληλο για βασιλόπιτες και κάθε είδους πίτες, για πίτσες και ξεροτήγανα, για λουκουμάδες, κλπ.   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Μ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ Περιέχει γλουτένη. Ενδέχεται να περιέχει […]
Περισσότερα

Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί

Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί παράγεται από επιλεγμένα σκληρά στάρια. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για εύκολη παρασκευή σπιτικού χωριάτικου ψωμιού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε νερό. Δοκιμάστε το σε πολλές παραλλαγές, όπως κρεμμυδόψωμο, σταφιδόψωμο, λαγάνα, κλπ.   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Μ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΑΛΑΤΙ, ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ, ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΟΥ: ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ […]
Περισσότερα

Ολικής μαλακό

Αλεύρι πλούσιο σε φυτικές ίνες, από ολόκληρο τον κόκκο του μαλακού σταριού. Για την παρασκευή μαύρου ψωμιού και αρτοσκευασμάτων ολικής άλεσης.   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ, ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΟΥ: ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ Περιέχει γλουτένη. Ενδέχεται να περιέχει ίχνη γάλακτος, αυγού, λούπινου και σόγιας.
Περισσότερα

Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις είναι κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές της μαγειρικής ή της ζαχαροπλαστικής που απαιτούν αλεύρι. Μπορείτε να φτιάξετε μοναδικά κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, φύλλο, πίτες, τηγανητά και σάλτσες και γενικά όλα τα εδέσματα της κουζίνας σας.   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Μ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ Περιέχει γλουτένη. Ενδέχεται να περιέχει ίχνη […]
Περισσότερα