Τσουρεκι με χαρουπι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε ζεστό χώρο να φουσκώσει η προζύμη.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).
- Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με τον γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.
- Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.
- Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.
- Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα.
- Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-320C με υγρασία 75%).
- Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1600C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.
Συστατικά
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
Προζύμη
- 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
- 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
- 300 g Νερό (χλιαρό)
Ζύμη
- 650 g Ζάχαρη
- 250 g Βούτυρο τ82%
- 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
- 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
- 10 g Κακουλέ σε σκόνη
- 15 g Αλάτι
- 500 g Γάλα (χλιαρό)
- 400 g Αυγά (8 τμχ)
- 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
- 200 g Χαρουπάλευρο 100%
- 200 g Χαρουπόμελο
- 100 g Νερό
Διακόσμηση
- 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
- Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)