Τσουρεκι με χαρουπι

Directions

  • Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε ζεστό χώρο να φουσκώσει η προζύμη.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).
  • Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με τον γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.
  • Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.
  • Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-320C με υγρασία 75%).
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1600C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.

Ingredients

CALCULATE PORTIONS:
  • Προζύμη

  • 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
  • 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
  • 300 g Νερό (χλιαρό)
  • Ζύμη

  • 650 g Ζάχαρη
  • 250 g Βούτυρο τ82%
  • 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
  • 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
  • 10 g Κακουλέ σε σκόνη
  • 15 g Αλάτι
  • 500 g Γάλα (χλιαρό)
  • 400 g Αυγά (8 τμχ)
  • 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
  • 200 g Χαρουπάλευρο 100%
  • 200 g Χαρουπόμελο
  • 100 g Νερό
  • Διακόσμηση

  • 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
  • Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)