Μελομακαρονα

40΄
Χρόνος Προετοιμασίας
55΄
Χρόνος αναμονής
70
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να έχει κρυώσει όταν το χρειαστούμε

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να πάρει έντονη βράση για δύο λεπτά (~30 brix). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελογαρύφαλλα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το baking powder κι ανακατεύουμε σε αργή ταχύτητα με το φτερό. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σταματάμε το ζύμωμα για να μην σφίξει και κορδάρει η ζύμη.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ ώρα στα χέρια μας για να μην διαχωριστεί το λάδι. Προαιρετικά τα γεμίζουμε με καρύδι (που το έχουμε ανακατέψει με τριμμένη φρυγανιά και κανελογαρύφαλα). Τα περνάμε πάνω σε μεταλλικό πλέγμα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (1800C) για 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό. Τα τοποθετούμε στο δίσκο ή το ταψί, τα πασπαλίζουμε με ένα μίγμα που έχουμε φτιάξει από τριμμένα καρύδια και κανελλογαρύφαλλα και τα περιχύνουμε με σιρόπι.

Για σοκολατένια μελομακάρονα:

Μόλις κρυώσουν καλά τα σιροπιασμένα μελομακάρονα, τα εμβαπτίζουμε σε κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν-μαρί μαζί με λίγο ηλιέλαιο) και τα αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 750 γρ. Αλεύρι Μαλακό Ζαχ/κης ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 450 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικο ΑΒΕΑ
  • 70 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. Χυμός πορτοκαλιού (φυσικός)
  • 80 γρ. Κονιάκ
  • 5 γρ. Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 5 γρ. Σόδα
  • 10 γρ. Baking Powder
  • 3 γρ. Γαρύφαλλο
  • 4 γρ. Κανέλα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 700 γρ. Νερό
  • 1000 γρ. Ζάχαρη
  • 80 γρ. Μέλι
  • Ξύλο κανέλας
  • Φλούδα ενός πορτοκαλιού
  • ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

  • 200 γρ. Καρυδόψιχα
  • 50 γρ. Φρυγανιά τριμμένη
  • 4 γρ. Κανέλα
  • 2 γρ. Γαρύφαλλα
  • ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

  • 500 γρ. Κουβερτούρα για επικάλυψη

Εξοπλισμός

  • Κατσαρόλα
  • Μίξερ
  • Ταψί
  • Μπολ
  • Λαμαρίνα