Μηλοπιτα «Κεικ» με σταφιδες και ροδι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Βάζουμε τα μήλα σε μικρή κατσαρόλα με το νερό (110 ml.) και τη ζάχαρη (50 γρ.), προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και σιγοβράζουμε μέχρι να πολτοποιηθούν, σαν μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν μετράμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού (220 γραμμάρια). Στη συνέχεια, ενώνουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν. Χτυπάμε σε άλλη λεκάνη το βούτυρο να αφρατέψει μαζί με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε με τη σειρά, το μίγμα του αλεύρου, τη μαρμελάδα μήλου, και τέλος τα ρόδια με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα του κέικ, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και στρώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C για 45-50’. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Συστατικά
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 50 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ Τσουνάτη
- 2 μεγάλα κόκκινα μήλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες
- 110 ml νερό (για το βράσιμο των μήλων)
- 50 γρ. ζάχαρη (για το βράσιμο των μήλων)
- 280 γρ. Μίγμα για Κέικ ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ (κοσκινισμένο)
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κρόκος αυγού
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. σπόρους ροδιού (ελαφρά αλευρωμένους)
- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
- Λίγο βούτυρο (για επάλειψη του ταψιού)
Εξοπλισμός
- Κατσαρόλα
- Λεκάνη
- Τσέρκι