Κοπρια

Η κοπριά των ζώων είναι ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις καλλιέργειες των κηπευτικών μας, στα καρποφόρα δέντρα, στα αρωματικά και στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Η εφαρμογή κοπριάς στις καλλιέργειες:

Συνεισφέρει στην τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία.
Λειτουργεί σαν σφουγγάρι απορροφώντας νερό, βελτιώνει τον αερισμό και την αποστράγγιση του εδάφους.
Μειώνει την απώλεια θρεπτικών στοιχείων. Απορροφάει θρεπτικά συστατικά, προστατεύοντας την έκπλυση τους προς βαθύτερα εδαφικά στρώματα.
Βελτιώνει το pH του εδάφους.
Ρυθμίζει την θερμοκρασία του εδάφους κάνοντας το πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα.
Η προσθήκη οργανικής ουσίας με την κοπριά βελτιώνει την παραγωγικότητα και την υφή του εδάφους.
Προσθέτει μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα την ταχύτερη απελευθέρωση κύριων στοιχείων και ιχνοστοιχείων που είναι και άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά.
Η σύνθεση της κοπριάς μεταβάλλεται με το είδος του ζώου, το είδος της διατροφής του, το είδος της στρωμνής, την περιεκτικότητα σε υγρασία και το βαθμό της αποσύνθεσης ή αποξήρανσης.

ΆζωτοΦώσφοροΚάλιοΑσβέστιοΜαγνήσιοΟργανική ΟυσίαΥγρασία
(N)(P2O5)(K2O)(Ca)(Mg)
Ξηρή Κοπριά %%%%%%%
Αγελάδα2.01.52.22.90.769.97.9
Πρόβατο1.91.42.93.30.853.911.4
Χοίρου38,41,061,77010
Κουνέλι1,61,52,053,70,87510
Κοτόπουλο4.52.71.42.90.658.69.2
Κότα (αυγό)2,94,22,49,20,251,89,2