Τσουρεκι

01:00
Preparation Time
03:00
Waiting Time
4
Difficulty Level

Directions

Αρχικά φτιάχνουμε την προ-ζύμη για να «ζωντανέψουμε» και να πολλαπλασιάσουμε τη μαγιά : διαλύουμε όλη τη μαγιά μέσα στο νερό, προσθέτουμε 600 γρ από το αλεύρι και 150 γρ από την κρυσταλλική ζάχαρη και αφήνουμε την προ-ζύμη να «πιάσει» για 30 λεπτά μέσα στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (2.400 γρ), την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη (450 γρ), το αλάτι, τα μυρωδικά, τα αυγά και ξεκινάμε το ζύμωμα για 4 λεπτά στην αργή ταχύτητα.

Ζυμώνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο (μαλακό) και την ζάχαρη άχνη εναλλάξ. Το ζύμωμα ολοκληρώνεται μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ελαφρώς το ζυμάρι, να αποκτάει μεγάλη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 45 λεπτά περίπου. Φροντίζουμε ώστε η ζύμη να παραμένει πάντα ζεστή (~350C)

Κόβουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη στόφα για 60-90 λεπτά στους 32οC.

Τέλος αλείφουμε με προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη, προαιρετικά διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 1700C για 40 λεπτά (σε τελαρωτό φούρνο) ή 1550C για 30 λεπτά (σε περιστροφικό φούρνο).

 

Ingredients

CALCULATE PORTIONS:
  • 3.000 g Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 240 g Μαγιά νωπή
  • 1.2 g Νερό
  • 700 g Αυγά (13 τμχ)
  • 600 g Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 g Άχνη ζάχαρη
  • 30 g Αλάτι
  • 750 g Βούτυρο τ82
  • 3 g Βανίλια
  • 15 g Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 30 g Μαχλέπι κοπανισμένο
  • 5 g Μαστίχα κοπανισμένη
  • Για επάλειψη: κρόκοι αυγού διαλυμένοι στο νερό με λίγη ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ.