Πανετονε
Directions
Φάση Α: Ανακατεύουμε 1.600 γρ. αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά, τη μαγιά (υψηλής ώσμωσης) και ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 7 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8 λεπτά στη γρήγορη, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε μια σφικτή ζύμη.
Φάση Β: Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας τα υπόλοιπα αυγά (χτυπημένα), τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ή το frutice πορτοκαλιού. Προσθέτουμε σιγά – σιγά τα βούτυρα (μαλακά) και το υπόλοιπο αλεύρι (400 γρ). Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Φάση Γ: Προσθέτουμε στη ζύμη μας τα φρουί γλασέ μαζί με τις σταφίδες (που έχουμε μουλιάσει σε ρούμι ή λικέρ Cointreau ή κονιάκ). Εναλλακτικά, αντί για κόντιτα και σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες σοκολάτας (40% επί του αλεύρου). Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη 45 λεπτά σε πλαστικό τελάρο.
Μορφοποιούμε σε μπάλες, τοποθετούμε σε φόρμες panettone (650 γρ. στη μεγάλη, 100 γρ. στη μικρή) και τοποθετούμε στη στόφα μέχρι να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο του : ο κορυφή της ζύμης να είναι στο πάνω μέρος της φόρμας.
Χαράσσουμε σταυροειδώς τη ζύμη στην κορυφή, τοποθετούμε λίγο βούτυρο στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1900C για περίπου 40 λεπτά (1600C για 40 λεπτά σε περιστροφικό φούρνο).
Μόλις ξεφουρνίσουμε, αν θέλουμε να ξεφορμάρουμε το κάνουμε μόνο όταν κρυώσει το Panettone.
Μπορούμε να διακοσμήσουμε με άχνη ζάχαρη ή γλάσο λευκής / μαύρης σοκολάτας, και στολίδια εποχής.
Ingredients
Α΄ φάση
- 1600 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
- 500 γρ. Γάλα (χλιαρό)
- 400 γρ. Ζάχαρη
- 10 γρ. Αλάτι
- 150 γρ. Νωπή μαγιά
- 440 γρ. Αυγά (ολόκληρα)
Β΄ φάση
- 400 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
- 440 γρ. Αυγά (ολόκληρα)
- 300 γρ. Βούτυρο γάλακτος 82%
- 100 γρ. Βούτυρο γάλακτος 99%
- 2 γρ. Βανίλια
- 5 γρ. Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Γ' φάση
- 1000 γρ. Φρουί γλασέ (κάντιτα)
- 1000 γρ. Σταφίδες (σουλτανίνα)
Equipment
- Ζυμωτήριο
- Φόρμα