Τα οφελη του κρεατος του κουνελιου

Το κρέας του κουνελιού είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες και το πιο φτωχό σε θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα.Το κρέας του είναι τρυφερό, εύπεπτο και μοιάζει με του κοτόπουλου περιέχοντας ωστόσο πολύ λιγότερο λίπος.Το κρέας του κουνελιού εμφανίζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη χαμηλότερη σε λίπος.

Διαιτητική αξία
Το κρέας του κουνελιού χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι κοντινή με τα υπόλοιπα ερυθρά σφάγεια εκτός από την υπεροχή του σε νιασίνη η οποία βρίσκεται σε τέτοια περιεκτικότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου (12,4 mg). Η περιορισμένη περιεκτικότητα σε νάτριο και αυξημένη σε κάλιο καθιστούν το κρέας του κουνελιού ιδανικό για τη διατροφή των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση, αγγειοπάθειες και άλλα νοσήματα συνδεδεμένα με υποκαλιαιμία.

Ιδιαίτερο διαιτητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο κουνελίσιο κρέας η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια σε συγκριση με τα υπόλοιπα είδη. Παρόλο τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, χαρακτηριστική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα των λιπιδίων σε λινολεϊκό και λινολεϊκό οξύ. Τα παραπάνω δύο λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πρέπει να τα παραλάβει από την τροφή και επομένως εντάσσονται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τον σχηματισμό πολυακόρεστων λιπαρών όπως το αραχιδονικό οξύ.

ΚουνέλιΚοτόπουλοΜοσχάρι (μηρός)Πρόβατο (μηρός)Χοιρινό (μηρός)
Νερό7063676657
Πρωτεΐνες2118,220,218,115,9
Λίπος817,912,314,626,6
Τέφρα10,90,91,40,7
Ενέργεια Kcal162239197209308
Ca (mg)201012109
P (mg)352176203165178
Fe (mg)1,31,631,52,4

Το αραχιδονικό οξύ αποτελεί πρόδρομο ουσία για τον σχηματισμό των προσταγλανδίνων. Όλα τα προαναφερόμενα λιπαρά οξέα και οι προσταγλανδίνες ασκούν μια εξειδικευμένη δράς πάνω σε πολλούς επικίνδυνους παράγοντες, υπεύθυνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση , την ακεραιότητα των νεφρών και του καρδιακού μυός, την τάση για θρομβώσεις καθώς καί τον διαβήτη Τέλος το κρέας του κουνελιού ξεχωρίζει για το πολύ χαμηλό ποσοστό σε χοληστερόλη (35-50 mg / 100 g νωπού κρέατος).

Γι αυτές τις ιδιότητες του το κρέας πρέπει να συνίσταται για τη διατροφή ατόμων που παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδιων στο αίμα καθώς και άτομα με υψηλούς δείκτες LDL και χαμηλή HDL.

Το κρέας του κουνελιού ενδείκνυται να χρησιμοποιείται προνομιακά για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και τις διαταραχές του μεταβολισμού των λιπών. (παχυσαρκία).

Κρητική Διατροφή
Εκτιμώντας την υψηλή βιολογική αξία του κουνελίσιου κρέατος, την γευστικότητα καθώς καί την εύκολη και οικονομική εκτροφή του κουνελιού στις κλιματικές συνθήκες του νησιού, οι Κρητικοί έχουν εντάξει από πολύ παλιά το κουνέλι στην κουζίνα τους. Με βάση το κουνέλι σε συνδυασμό με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και τη ποικιλία των βοτάνων η Κρητική κουζίνα έχει δημιουργήσει στο βάθος του χρόνου πολλές συνταγές γευστικότατες και ιδιαίτερα ελαφρές και ευεργετικές για τον οργανισμό.

Τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρέας του κουνελιού είναι τέτοια που μπορεί να ενταχθεί στη δίαιτα ακόμα και τον ποίο ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων