ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ – Ενα εορταστικο γλυκισμα που η ιστορια του χανεται στο βαθος των αιωνων

Ιστορικά

Αν θέλει να αναζητήσει κανείς τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, αυτές βρίσκονται στην αρχαιότητα και αποδίδονταν σε εορτές που σχετίζονταν με την αγροτική παραγωγή (Θαργήλια, Θαλύσια, Κρόνια).

Στη συνέχεια το έθιμο πέρασε στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια» προς τιμήν του Κρόνου, για να φτάσει στη χριστιανική εποχή όπου οι πίτες συνδέονται πλέον με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισάρεια όπου ο μύθος θέλει να ενσωματώνει στο έδεσμα και μικρά πολύτιμα τιμαλφή, που στις μέρες μας αποτυπώνονται ως τα νομίσματα (φλουριά / Κωνσταντινάτα) που κρύβουμε εντέχνως μέσα αναμένοντας το τυχερό στον οποίο θα πέσει το κομμάτι για να έχει μια «καλή χρονιά».

Το δε φλουρί σε κάποια μέρη εκτός από νόμισμα μπορεί να είναι ένα φασόλι ή κάποιος άλλος καρπός συμβολίζοντας την αφθονία και την καλή σοδειά για την νέα χρονιά. Παλαιότερα σε αγροτικές περιοχές τοποθετούσαν ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλωνάρι ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής.

 

Κάθε χρόνο λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, αρτοποιοί και νοικοκυρές ετοιμάζουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, η οποία ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα και συνηθίζεται στην επιφάνειά της να αναγράφεται ο αριθμός του νέου έτους, συχνότερα με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.

 

Με την αλλαγή του χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό, με τον νοικοκύρη του σπιτιού να έχει το γενικό πρόσταγμα. Αφού σταυρώσει την πίτα, την κόβει σε τόσα κομμάτια όσα είναι και τα μέλη της οικογένειας και οι τυχόν φιλοξενούμενοι και στη συνέχεια τη μοιράζει. Σύμφωνα με το έθιμο της Χριστιανοσύνης, κομμάτι από την πίτα κόβεται και για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.

Το ίδιο τελετουργικό ακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες σε γιορτινό κλίμα σε συλλόγους, σωματεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας το φλουρί, θεωρείται ότι θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

 

 

Τύποι βασιλόπιτας

Σε περιοχές της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, συνηθίζεται η «πολίτικη» ή αλλιώς «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα. η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, φουκώνει με μαγιά και θυμίζει το τσουρέκι.

Όσο προχωράμε νοτιότερα, συναντάμε την βασιλόπιτα στην εκδοχή της που προσεγγίζει το κέικ, με κάποιες τροποποιήσεις στις αναλογίες των συστατικών και στα αρωματικά.

Σε ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο γλύκισμα είναι το χριστουγεννιάτικο κέικ (Christmas cake). Αυτό μπορεί να είναι ανοικτόχρωμο ή σκουρόχρωμο κέικ φρούτων με ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και λικέρ, με αρκετά νωπή ψίχα, από αφράτο έως με αρκετά συμπαγή δομή, ανεβατό με μαγιά, προζύμι ή άλλα διογκωτικά, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη διατηρησιμότητα που επιτυγχάνεται σε αυτά τα χριστουγεννιάτικα κέικ και ο έντονα γευστικός και αρωματικός χαρακτήρας τους.

Το αντίστοιχο με τη βασιλόπιτα, χριστουγεννιάτικο κέικ που συναντάμε στη Γερμανία είναι το stolen, ενώ στην Ιταλία είναι το Panettone και το Pandoro.

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες η βασιλόπιτα έχει επικρατήσει στη γλυκιά εκδοχή της, σε κάποια μέρη της βόρειας Ελλάδας ακόμη και σήμερα συνηθίζεται να κόβουν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αλμυρή πίτα, δηλαδή με τυρί ή πράσα, χοιρινό ή κοτόπουλο ή κιμά. Το κοινό χαρακτηριστικό όμως είναι ότι και σε αυτές τις πίτες βάζουν μέσα φλουρί.

 

Διακόσμηση

Η τέχνη του αρτοποιού και του ζαχαροπλάστη δεν εξαντλείται στη ζύμη της βασιλόπιτας, αλλά επεκτείνεται και στην επικάλυψη και διακόσμησή της, ώστε η τελική παρουσίασή της να είναι στολίδι για τη βιτρίνα.

Ο αριθμός της νέας χρονιάς ή οι ευχές, αποτυπώνονται στην επιφάνεια συνήθως με αποφλοιωμένο αμύγδαλο ή ένα μίγμα βουτύρου, ούζου, άχνης ζάχαρης και αλεύρου. Διαδεδομένη είναι και η χρήση στένσιλ με άχνη ζάχαρη.

Το γλάσο είναι μια άλλη καλή επιλογή, γιατί εκτός από την εμφάνιση, βοηθάει να κρατά την πίτα νωπή.

Για ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, προτείνεται η διακόσμηση με ζαχαρόπαστα (fondant) ή αμυγδαλόπαστα, οπότε  υπάρχει η δυνατότητα για τρισδιάστατη διακόσμηση με σπιτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, Αη Βασίληδες και πλήθος άλλων σχημάτων.

Τέλος, στο εμπόριο υπάρχουν πλήθως στολίδια, ενίοτε βρώσιμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδώσουν ακόμα πιο γιορτινό χαρακτήρα στη βασιλόπιτα και να προσελκήσουν περισσότερο τα βλέματα των πελατών.

 

Συνταγές

Οι βασιλόπιτες έχουν απεριόριστους τρόπους παρασκευής και υλικά, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επιλογές για τον επαγγελματία με χρήση έτοιμων μιγμάτων ζαχαροπλαστικής, όπου με μικρές τροποποιήσεις στα αρωματικά και τα βούτυρα, μπορεί κανείς να επέμβει και να δώσει την δική του διαφοροποιημένη «πινελιά».

Εδώ περιγράφονται δύο τυπικές συνταγές : μια για πολίτικη βασιλόπιτα και μία για τύπου κέικ :

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεύρι Τσουρεκιού: 2.000 γρ

Ζάχαρη κρυσταλλική: 800 γρ

Βούτυρο γάλακτος 99,8%: 300 γρ

Ηλιέλαιο: 300 γρ

Αυγά (10 τμχ) : 550 γρ

Μαγιά νωπή: 160 γρ

Νερό: 600 γρ

Ξύσμα και χυμό δύο πορτοκαλιών

Μαχλέπι : 4 γρ

Βανίλια: 4 γρ

Γάλα: 100 γρ

 

  • Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα καζάνι, ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα (να μην καίει) στον κάδο και ζυμώνουμε στην πρώτη ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να πάρουμε ζύμη μαλακή και ελαστική.
  • Κόβουμε σε μπάλες και ξεκουράζουμε σκεπασμένες μέσα στη φόρμα για 30 λεπτά.
  • Πατάμε με τα χέρια να πιάσει όλη σχεδόν την επιφάνεια της φόρμας και αλείφουμε με αυγό. Προαιρετικά γράφουμε στην επιφάνεια τις ευχές με ένα μίγμα από βούτυρο, ούζο, άχνη και αλεύρι και διακοσμούμε με ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.
  • Τοποθετούμε στη στόφα (35C) για 45 λεπτά περίπου.
  • Ψήνουμε αρχικά στους 180C και στη συνέχεια στους 160C για 40 λεπτά περίπου.

 

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ

Βούτυρο γάλακτος 82%: 650 γρ

Ζάχαρη κρυσταλλική: 800 γρ

Αυγά (8 τμχ): 450 γρ

Βανίλια: 2 γρ

Μαστίχα Κοπανισμένη: 3 γρ

Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού

Αλεύρι Μαλακό Ζαχ/κής: 1.000 γρ

Baking Powder: 40 γρ

Γιαούρτι στραγγιστό: 500 γρ

Αμύγδαλο κροκάν: 200 γρ

 

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε σταδιακά ένα-ένα τα αυγά, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το ξύσμα και το χυμό, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder, εναλλάξ με το γιαούρτι, αναδεύοντας με σπάτουλα. Προαιρετικά, προσθέτουμε και το αμύγδαλο κροκάν.
  • Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη κ αλευρωμένη φόρμα και γράφουμε στην επιφάνεια τις ευχές με ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε στους 180C για 60-70 λεπτά, ανάλογα το βάρος.

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΙΓΜΑ DELI ΚΕΪΚ

Υλικά

Μίγμα κέικ Deli: 1.000 γρ

Ηλιέλαιο: 350 γρ

Νερό: 300 γρ

Κονιάκ: 50 γρ

Ζαχαρούχος χυμός ΒΙΟΧΥΜ *: 100 γρ

Βούτυρο αγελαδινό 99%: 50 γρ

Γιαούρτι στραγγιστό: 100 γρ

Αιθέριο έλαιο **: 2 γρ

Τριμμένο καρύδι: 100 γρ

 

* Ζαχαρούχος χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι ή μανταρίνι

** Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι ή λεμόνι ή μανταρίνι

 

Εκτέλεση

 

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό όλα τα υλικά εκτός το γιαούρτι, τα καρύδια και το αιθέριο έλαιο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα καρύδια και το αιθέριο έλαιο και αναδεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα.
  • Φουρνίζουμε στους 1800C, ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 1600C και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ανάλογα το βάρος.
  • Πριν κρυώσει την περνάμε – προαιρετικά – με ζελέ.
  • Όταν κρυώσει, αχνίζουμε με ζάχαρη ή γλασάρουμε και διακοσμούμε.

 

Παπαπαναγής Διαμαντής

Τεχνολόγος Τροφίμων

Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης

και Τεχνικής Υποστήριξης

ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.