Εκτροφη των Ζωων
Εκτροφη κοτοπουλου – Κινητο κοτετσι
Στην εκτροφή με κινητά κοτέτσια τα κοτόπουλα περιορίζονται σε ένα μετακινούμενο κοτέτσι το οποίο μετακινείται – περιστρέφεται μέσα σε ένα βοσκότοπο. Η πρακτική αυτή εφοδιάζει τα πουλιά με φρέσκια χορτονομή καθώς και διάφορα έντομα.
Τα κοτόπουλα ελεύθερης εκτροφής βόσκουν καθημερινά μέσα στους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες ικανοποιώντας την φυσιολογική τους ανάγκη για κίνηση, σκάλισμα στο χώμα και έκθεση στον καθαρό αέρα και τον ήλιο. Το μεγάλωμα των πουλιών γίνεται με αργούς ρυθμούς, εξασφαλίζοντας μοναδική ποιότητα κρέατος και αυγών υψηλής θρεπτικής αξίας με ιδιαίτερη γεύση και αρώματα.
Σε ένα σύστημα ελευθέρας εκτροφής, το κοτόπουλο μπορεί να καλύψει το 5-10% των ημερήσιων θρεπτικών αναγκών του από την βόσκηση. Η βόσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά την ηλικία των 30 ημερών. Ο κλωβός θα πρέπει να μετακινείται σε φρέσκα χόρτα κατά τις πρωινές ώρες ενώ παρέχονται συμπληρωματική τροφή και νερό.
Η σωστή κυκλική βόσκηση και η τακτική μετακίνηση βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας αφού κάθε μέρα τα κοτόπουλα μετακινούνται σε νέο υγιές περιβάλλον. Η κοπριά μένει πίσω, στεγνώνει, δέχεται την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο και απολυμαίνεται.
Το παραπάνω σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε ελαιώνες και εσπεριδοειδή ανάμεσα στις σειρές των δέντρων. Τα κοτόπουλα μπορούν να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια (χόρτα) και παράλληλα να προσφέρουν λίπασμα με την κοπριά τους.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των ζωοτροφών που παράγει ο βοσκότοπος, μπορούμε να καλλιεργήσουμε διάφορα δημητριακά και ψυχανθή.
Την τεχνική της ελεύθερης εκτροφής πτηνών σε βοσκότοπο μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=A8iv_WLgEKo
Νεκτάριος Φραγκιουδάκης
Γεωπόνος – Ζωοτέχνης
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών