Χριστοψωμο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 170 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό •
μέρος (μιάμιση ώρα). Πλάθουμε το χριστόψωμο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, το αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια. Το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά και μετά στους 150 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Συστατικά
- 1 kg Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Σκληρό
- 65 γρ. Μαγιά νωπή
- 250 γρ. Νερό χλιαρό
- 350 γρ. Ζάχαρη
- 100 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Τσουνάτο ΑΒΕΑ
- 250 γρ. Κόκκινο κρασί (ζεστό)
- 5 γρ. Αλάτι
- 5 γρ. Μαστίχα κοπανισμένη
- 200 γρ. Καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 250 γρ. Σταφίδες
- 15 γρ. Κανελογαρύφαλα
- 250 γρ. Χυμός πορτοκαλιού
- 60 γρ. Κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
- λίγο λάδι, σουσάμι, καρύδια
Εξοπλισμός
- Ταψί
- Λεκάνη