Ταρτα με τσιγαριαστα χορτα, στακα και μαλακα

35΄
Χρόνος Προετοιμασίας
40΄
Χρόνος αναμονής
8
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αν η ζύμη μας φαίνεται πολύ μαλακή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλό σιμιγδάλι Μύλων Κρήτης.

Για τη γέμιση:

Σοτάρω σε μέτρια θερμοκρασία όλα τα χορταρικά μου ξεκινώντας πρώτα από το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε επίσης λίγα υγρά, σκεπάζουμε το φαγητό και το αραιώνουμε να μαγειρευτεί ώστε να μαλακώσουν τα χόρτα. Εντωμεταξύ προσθέτουμε λίγο αλάτι και το φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Το άπλωμα της ζύμης:
Σε ταρτιέρα πορσελάνινη που έχουμε λαδώσει αρκετά παντού προσθέτουμε άφθονο λευκό σουσάμι. Κεντρικά τοποθετούμε το ζυμάρι μας και το απλώνουμε γύρω – γύρω αλλά και στα τοιχώματα. Μέσα προσθέτουμε ένα μικρό μέρος μαλάκας και μαγειρεμένης στάκας. Την στάκα την ετοιμάζουμε προσθέτοντας σε κατσαρόλα μαζί της λίγο νερό, αλάτι και λίγες στάλες λεμονιού. Ανάβουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε με αυγοδάρτι. Εάν η πηκτικότητα της δεν είναι ικανοποιητική προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Τέλος προσθέτουμε τα τσιγαριαστά χόρτα χωρίς τυχόν υγρά, τις ελιές και τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε σε 175 βαθμούς κελσίου σε φούρνο για 35-40 λεπτά.

Chef: Ιωσήφ Αποστολάκης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 500 γρ. Φαρίνα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 1 κ.σ. Αλάτι
  • 200 γρ. Κατσικίσιο Γιαούρτι ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
  • 1 κεσεδάκι γιαουρτιού Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 ματσάκι Αβρονιές στις οποίες έχουμε αφαιρέσει το μεστό μέρος και έχομε χοντροκόψει τα υπόλοιπα μέρη
  • 4 Ξερά κρεμμύδια κομμένα στη μέση και έπειτα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3 μάτσα Φρέσκα σκόρδα (σκορδόφυλλα) ψιλοκομμένα
  • 3 μάτσα Φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 μάτσα Μάραθο χοντροκομμένο
  • 6 ματσάκια Σπανάκι
  • 6 Σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 μάτσο Σέσκουλα χοντροκομμένα
  • 1500 γρ. Διάφορα χόρτα όπως καυκαλίθρες, αγγουρνοπόδια, μελισόχορτο, πετροκαρές, αγριόπρασα χοντροκομμένα και αυτά, αφού τους έχουμε αφαιρέσει τα μεστά μέρη
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ για το σοτάρισμα
  • 1 κ.γ. Μαύρο πιπέρι φρέσκο σπασμένο
  • 470 γρ. Πράσινες τσακιστές νερατζολιές (χωρίς κουκούτσια)
  • Μία κόκκινη μέτρια σε μέγεθος πιπεριά κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια

Εξοπλισμός

  • Ταρτιέρα
  • Τηγάνι