Ντονατ (γλασο)

45'
Preparation Time
01:45
Waiting Time
25
Portions
1
Difficulty Level

Directions

Βάζουμε στο ζυμωτήριο όλα τα υλικά πλην της μαργαρίνης και ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Προσθέτουμε τη μαλακή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ζυμώνουμε στη γρήγορη ταχύτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τον κάδο. Ξεκουράζουμε τη ζύμη σε λεκάνη σκεπασμένη για 45 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2 εκατοστών, κόβουμε με το κουπάτ και τοποθετούμε στη στόφα (350C) με υγρασία 80%, μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000C για 10 λεπτά, παρουσία ατμού ανάλογα με το μέγεθος. Μόλις κρυώσουν αλείφουμε σε λιωμένο βούτυρο και διακοσμούμε με κρυσταλλική ζάχαρη (με ή χωρίς κανέλα), ή ζάχαρη άχνη, ή γλασάρουμε με βουτυρόγλασο, ή λευκή / μαύρη σοκολάτα. Προαιρετικά μπορούμε να τα γεμίσουμε με διάφορες γεύσεις.

Γλάσο

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη άχνη με το γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ομοιογενές μίγμα. Ρίχνουμε λίγο – λίγο τη μαργαρίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ενσωματωθούν τα υλικά σ’ ένα λείο, γυαλιστερό μίγμα.

Ingredients

CALCULATE PORTIONS:
  • 1600 γρ. Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
  • 400 γρ. Αλεύρι Μαλ. Ζαχ/κής
  • 500 γρ. Νερό
  • 200 γρ. Γάλα
  • 30 γρ. Αλάτι
  • 80 γρ. Μαγιά νωπή
  • 300 γρ. Ζάχαρη
  • 330 γρ. Αυγά ολόκληρα
  • 5 γρ. Μοσχοκάρυδο
  • 500 γρ. Μαλακή μαργαρίνη
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  • 500 γρ. Κουβερτούρα
  • 160 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. Γάλα
  • 50 γρ. Κονιάκ
  • 200 γρ. Μαργαρίνη
  • ΓΙΑ ΓΛΑΣΟ ΛΕΥΚΟ

  • 500 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 80 γρ. Γάλα
  • 30 γρ. Μαργαρίνη

Equipment

  • Μπολ
  • Κατσαρόλα
  • Ζυμωτήριο