Το Χαρουπι

Εισαγωγή

Το δέντρο της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua L.) ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και το συναντάμε με τις ονομασίες Locust Bean / Locust Pods στην Αγγλία, Caroube και Pain de Saint Jean-Baptiste στη Γαλλία, Johannisbrotbaum στη Γερμανία,  Algarrobo στη Χιλή, Garrofero στην Ισπανία, Alfarrobeira στην Πορτογαλία κ.ο.κ.

Η χαρουπιά είναι ένα αειθαλές δέντρο που καλλιεργείται αδιαλείπτως και ευρέως στην περιοχή της Μεσογείου για περισσότερο από 4000 χρόνια για τους πλούσιους σε σάκχαρα λοβούς αλλά και τους σπόρους της που περιέχουν κόμμι.

Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται ότι χρησιμοποιείτο σαν τροφή στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, για αυτό και στη Γαλλία έχει γίνει γνωστό κι ως Fève de Pythagore (φασόλι του Πυθαγόρα) ή Figuier d’ Egypte (αιγυπτιακή συκιά).

 

Διατροφικά

Ο ώριμος λοβός, παρόλο που γευστικά θυμίζει τη σοκολάτα, έχει ελάχιστα λιπαρά (0,2-0,8%), η γεύση του είναι γλυκιά καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα (50-70%) σακχάρων (σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη και μαλτόζη), πρωτεΐνες (1-5%), υψηλό ποσοστό (11-16%) ακατέργαστων ινών (κυρίως κυτταρίνη και ημικυτταρίνη), μέταλλα (1-6%) κυρίως ασβέστιο σε τριπλάσια ποσότητα απ’ ότι στο γάλα, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες (A, B, C, D, E, Νιασίνη και φολικό οξύ)

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και πολυφαινόλες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών σε ζωντανούς οργανισμούς, λόγω της ικανότητάς τους να αναστέλλουν την οξειδωτική βλάβη ορισμένων σημαντικών βιομορίων (DNA, πρωτεΐνες και λιπίδια).

 

Χρήσεις

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι λοβοί και οι σπόροι χαρουπιού χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών.

Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται βασικά για την παρασκευή σιροπιών σακχάρων (χαρουπόμελο) και αμυλούχων προϊόντων (χαρουπάλευρο) όπου βρίσκουν εφαρμογή ως φυσικά γλυκαντικά σε κέικ, γλυκά, κομπόστες και μαρμελάδες. Λόγω της γλυκύτητάς του και της παρόμοιας γεύσης με τη σοκολάτα, σε συνδυασμό με τη  χαμηλή τιμή του, το χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο κακάο για γλυκά, μπισκότα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, προϊόντα αρτοποιίας και ποτά. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης χαρουπάλευρου ως υποκατάστατου κακάο, είναι ότι δεν περιέχει τα αλκαλοειδή καφεΐνη και θεοβρωμίνη.

Από επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί η φαρμακευτική δράση των προϊόντων χαρουπιού στον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης τους, των αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων καθώς και της καθυστερημένης απορρόφησης της γλυκόζης στο αίμα, που το καθιστά κατάλληλο για υπογλυκαιμικές δίαιτες.

Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν καλύτερα τα γεύματά τους, λόγω της στυπτικής του δράσης.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν δείξει μετά από έρευνες ότι η λήψη τους για 4-8 εβδομάδες μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε παιδιά και ενήλικες με οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία.

Το χαρούπι ακόμα χρησιμοποιείται – κυρίως στις αραβικές χώρες – και για την παρασκευή αλκοολούχων ηδύποτων.

Από τους σπόρους του χαρουπιού εξάγεται το κόμμι χαρουπιού, μια γαλακτομαννάνη που αποτελεί ένα φυσικό πρόσθετο (Ε410). Χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας σε παγωτά κι ως σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Τέλος, από τους σπόρους παρασκευάζεται επίσης μια κυτταρινούχα πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτογραφικών πλακών για ακτινογραφίες, αλλά και άλλων αντικειμένων.

Το χαρουπάλευρο παράγεται με διαλογή των ώριμων λοβών, καθαρισμό, θρυμματισμό, αφαίρεση των σπόρων, θέρμανση, άλεση, καβούρδισμα (προαιρετικά) και κοσκίνισμα, ενώ το χαρουπόμελο παράγεται με εκχύλιση με νερό, διήθηση και συμπύκνωση.

 

Συμπέρασμα

Σίγουρα ένας λάτρης της σοκολάτας δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ, αλλά μπορεί να αγαπήσει παράλληλα και το χαρούπι για τις υπέροχες ομοιότητές του : το φυσικά σκούρο καφέ χρώμα του, την πλούσια γεύση και άρωμα, αλλά και στην ευελιξία να μπορεί να χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, υποκαθιστώντας μερικώς, ή ακόμα και πλήρως, τη σοκολάτα, προσδίδοντας πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

 

Ενδεικτικές συνταγές με χαρούπι

 

Cookies με χαρούπι

900 γρ Βούτυρο τ82

1.200 γρ Ζάχαρη

200 γρ Χαρουπόμελο

5 γρ Αλάτι

600 γρ Αυγά

2 γρ Βανίλια

80 γρ Νερό

20 γρ Σόδα

1.700 γρ Αλεύρι Μαλακό

300 γρ Χαρουπάλευρο (100%)

1.000 γρ Σταφίδες ή Φουντούκια

10 γρ Baking Powder

 

Εκτέλεση :

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την ζάχαρη, το χαρουπόμελο και το αλάτι για 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε λίγα – λίγα τα αυγά και το άρωμα βανίλιας.

Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και την προσθέτουμε στο μίγμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το baking powder και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες ή τα φουντούκια.

Αποθέτουμε ποσότητα ζύμης σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσα γιατί θα απλώσουν.

Ψήνουμε στους 175C για 12 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

 

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με χαρούπι

1.000 γρ Χαρουπάλευρο(100%)

50 γρ Χαρουπόμελο

50 γρ Φυτικά λιπαρά

520 γρ Νερό παγωμένο

20 γρ Αλάτι

60 γρ Μαγιά νωπή

 

Εκτέλεση :

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο ζυμωτήριο για 5 λεπτά στην πρώτη και 4 λεπτά στη δεύτερη ταχύτητα.

Ξεκουράζουμε τη ζύμη σε πάγκο για 15 λεπτά.

Κόβουμε στα 100 γρ, πλάθουμε τα φυτίλια, σχηματίζουμε τα κουλούρια μας, τα βουτάμε σε ζεστό νερό με χαρουπόμελο, σε σουσάμι και τοποθετούμε στη λαμαρίνα.

Στοφάρουμε για 30 λεπτά, ή βάζουμε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.

Ψήνουμε με ατμό στους 220C για 15 λεπτά.

 

Κέικ με χαρούπι

500 γρ Μαργαρίνη

1.000 γρ Αλεύρι Μαλακό

40 γρ Baking powder

950 γρ Ζάχαρη

200 γρ Χαρουπάλευρο (100%)

800 γρ Γάλα χλιαρό

600 γρ Αυγά

2 γρ Βανίλια

 

Εκτέλεση :

Χτυπάμε πολύ καλά στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη βανίλια μέχρι να ενσωματωθούν.

Συνεχίζουμε με το χλιαρό γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το χαρουπάλευρο.

Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και ενσωματώνουμε με μια μαρίζ.

Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμες και φουρνίζουμε στους 200C. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 180C για συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-50 λεπτά σύνολο.

 

Ψωμί τοστ με χαρούπι

8.000 γρ Αλεύρι Τ55%

2.000 γρ Χαρουπάλευρο (100%)

300 γρ Χαρουπόμελο

300 γρ Μαργαρίνη

450 γρ Μαγιά

180 γρ Αλάτι

5.600 γρ Νερό κρύο

 

Εκτέλεση :

Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα 4 λεπτά και στη γρήγορη 6 λεπτά.

Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 10 λεπτά περίπου.

Κόβουμε 550 γρ, πλάθουμε και τοποθετούμε σε φόρμες τοστ μισόκιλες.

Βάζουμε στη στόφα για 45 λεπτά.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (220C) για 40 λεπτά περίπου.

 

Παπαπαναγής Διαμαντής

Τεχνολόγος Τροφίμων

Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης

και Τεχνικής Υποστήριξης

ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.