Σαμαλι

35΄
Χρόνος Προετοιμασίας
40΄
Χρόνος αναμονής
17
Μερίδες
3
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τη σόδα με 50 γρ. χυμό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε πολύ καλά (να περισσεύει το βούτυρο), ένα ταψί και ψήνουμε το σάμαλι στους 170°C για 30-40 λεπτά (ελέγξτε το αν ρόδισε καλά). Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα υλικά του βράζοντάς τα για 10-15 λεπτά.
Καυτό όπως βγει το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι που συχνά βουτάμε σε καυτό νερό. Περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο.

Chef: Ιωάννης Καλούτσης

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ

  • 750 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό Βέρο Κρητικό (αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. σόδα σκόνη
  • 150 γρ. Χυμός Πορτοκάλι Creta Fresh
  • 30 γρ. λικέρ μαστίχας Χίου
  • 60 γρ. αμύγδαλο πούδρα
  • 60 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 500 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό Μύλοι Κρήτης
  • Βούτυρο για καλό άλειμμα ταψιού
  • Ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 0.5 kg νερό
  • 1 kg ζάχαρη
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 5 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεμόνι ΒΙΟΧΥΜ

Εξοπλισμός

  • Ταψί
  • Λεκάνη