Τσουρεκι νηστισιμο

40΄
Preparation Time
02:30
Waiting Time
4
Portions
3
Difficulty Level
Directions
Για το προζύμι, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά. Για τη ζύμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου για 1 ώρα. Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου για 30 λεπτά. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά.
Ingredients
CALCULATE PORTIONS:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
- 60 γρ. Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι
- 45 γρ. Μαγιά
- 15 γρ. Ζάχαρη
- 225 γρ. Νερό (χλιαρό)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 1200 γρ. Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι
- 0.5 λίτρο Χυμός πορτοκαλιού
- 225 γρ. Ζάχαρη
- 250 γρ. Ελαιόλαδο ραφινέ ΑΒΕΑ
- 5 γρ. Μαστίχα
- 5 γρ. Μαχλέπι
- 1 Βανίλια
- 2 Πορτοκάλια ξύσμα
Equipment
- Ταψί
- Μπολ
- Λεκάνη