Χριστουγεννιατικη ταρτα με κιμα, καστανα και σταφιδες

30΄
Χρόνος Προετοιμασίας
01:40
Χρόνος αναμονής
4
Μερίδες
2
Επίπεδο δυσκολίας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε λεκάνη, ενώνουμε τα άλευρα με τη γραβιέρα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια γούβα στη μέση και βάζουμε το βούτυρο, το αυγό και το νερό. Ενώνουμε όλα  τα υλικά  μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής και εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και  αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε μια πλατιά κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον κιμά και με μια κουτάλα ξεσβολιάζουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4’ ακόμα μέχρι να «μυρίσει». Σβήνουμε με το πετιμέζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το γάλα, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τα κάστανα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά της ώρας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις μισο κρυώσει, ρίχνουμε τη γραβιέρα, τη βρώμη και το γιαούρτι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε κατά μέρος. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της  και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να σχηματιστεί ένα τετράγωνο, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου. Στρώνουμε τη ζύμη, σε τετράγωνο τσέρκι φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.  Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και  απλώνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε εκ νέου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 25 λεπτά και σερβίρουμε.

Chef: Γιώργος Μακρής

Συστατικά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ:
  • ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

  • 225 γρ. Φαρίνα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 100 γρ. Αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο σιτάρι Βιολογικό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 175 γρ. βούτυρο σε κομμάτια (παγωμένο)
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. κρύο νερό
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη σε πούδρα
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ελιά)
  • 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 90 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. κάστανα ψίχα (προβρασμένα)
  • 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 60 ml πετιμέζι
  • 50 γρ. Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ Κλασσικό
  • 200 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό Βέρο Κρητικό
  • 100 ml Γάλα Αγελάδος πλήρες Βέρο Κρητικό
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε κύβους
  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • Αλάτι & πιπέρι ανάλογο

Εξοπλισμός

  • Λεκάνη
  • Κατσαρόλα
  • Τσέρκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αγελαδινό Γάλα

Το αγελαδινό γάλα Βέρο Κρητικό συλλέγεται από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες που πληρούν υψηλές προδιαγραφές εκτροφής των ζώων. Περνάει από καθημερινούς ελέγχους υγιεινής και ποιότητας, κάτω από τις οδηγίες ειδικού επιστημονικού προσωπικού και με την υποστήριξη σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να απολαμβάνετε ένα γάλα υψηλής ποιότητας.
Περισσότερα

Αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο

Το Δίκοκκο Σιτάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο και ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι χαμηλότερος από το κοινό σιτάρι και θεωρείται καταλληλότερο στη διατροφή των […]
Περισσότερα