Συνταγές για το σπίτι
 
Γαλατόπιτα με τραγανό μπισκότο αμυγδάλου & σάλτσα Λεμονιού
 
  • Υλικά


    Για την γαλατόπιτα:

    150 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
    1 λίτρο Κατσικίσιο γάλα
    500 γρ. Γάλα αγελαδινό 3,5%
    200γρ. Ζάχαρη
    Ξύσμα  ενός Λεμονιού
    4 αυγά
    60 γρ. φρέσκο βούτυρο

    Για το μπισκότο Αμυγδάλου:
    200γρ. Αλεύρι Μαλακό
    150γρ. Βούτυρο Μαλακό
    150γρ. Ζάχαρη καστανή
    3 Κρόκοι
    100 γρ. Αμύγδαλα  τριμμένα + 50γρ φιλέ αμυγδάλου
    10γρ baking powder
    1 γρ. Αλάτι
    Ξύσμα  ½ Λεμόνι

    Για τη σάλτσα λεμόνι:

    600γρ. Λεμόνι χωρίς την ψίχα
    400γρ. Ζάχαρη
    200γρ. Βιοχυμ συμπυκνωμένος λεμόνι
    200 γρ. Χυμός λεμόνι Βιοχυμ

Εκτέλεση


Για την γαλατόπιτα:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτω το κατσικίσιο και το αγελαδινό  γάλα μαζί με 100 γρ. από την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, να ζεσταθεί. Χτυπώ στο  μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει το μίγμα. Λίγο πριν το γάλα φτάσει σε βρασμό ρίχνω  λίγο στο μίγμα των κρόκων  ανακατεύοντας συνέχεια και μετά αδειάζω πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι χωρίς να σταματήσω να ανακατεύω μέχρι να φτάσει σε βρασμό και στα πρώτα σκασίματα κατεβάζω από την φωτιά. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, αφήνοντας  την  λίγο να κρυώσει.

Για το μπισκότο Αμυγδάλου:
Στο μπολ του μίξερ αφρατεύω με φτερό το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού  και την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα σταδιακά προσθέτω  στο μίξερ και τους κρόκους  των αυγών μαζί με 2 κ.σ. αλεύρι. Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το προσθέτω στο μίγμα μαζί με το τριμμένο αμύγδαλο ομογενοποιώ το μίγμα μου χωρίς να χτυπήσω για πολύ το ζυμάρι, αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, και στη συνέχει χονδροσπάω κομμάτια τις ζύμης στο πάτο μιας φόρμας.ψηνω για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Προσθέτω  και την κρέμα της γαλατόπιτας στην φόρμα και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Για τη σάλτσα λεμόνι:
Έχοντας αφαιρέσει το ξύσμα του λεμονιού  και την ψίχα τους, τα ξεπικρίζω 2  μέρες  σε νερό που το αλλάζω σε τακτά διαστήματα. Κόβω τα λεμόνια σε μικρές λωρίδες . Τα βάζω σε κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και φέρνω σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, και να δέσει το σιρόπι . Τέλος  αφήνω να κρυώσει και έπειτα περιχύνω  την επιφάνεια της γαλατόπιτας.