Συνταγές για το σπίτι
 
Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο μανιτάρια & απάκι Κρήτης
 
  • Υλικά

    Για  το φύλλο:

    800 γρ. Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο και Πίτες
    100 γρ. Αλεύρι Σκληρό
    100 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
    80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
    450 γρ. Νερό
    100γρ. Αγελαδινό Γάλα
    15 γρ. Αλάτι
    20 γρ. Ρακί

    Για την γέμιση :

    5 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Τσουνάτη ποικιλία
    1 κιλό πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε κύβους
    200 γρ. Απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους
    500 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
    100γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    300γρ κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
    300γρ. γραβιέρα χονδροκομμένη.

Εκτέλεση:
Για  το φύλλο:

Σε ένα τηγάνι βαθύ,  σοτάρω σε δυνατή  φωτιά τα μανιτάρια με τις πιπεριές και το απάκι. Μόλις μαλακώσουν ελαφρώς η πιπεριές, προσθέτω το φρέσκο κρεμμυδάκι και μαγειρεύω για 3 λεπτά ακόμα. Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό και την γραβιέρα, καρυκεύω και ανακατεύω. τοποθετώ το μίγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνω να στραγγίσει και να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ κοσκινίζω τα αλευριά μου και το σιμιγδάλι, προσθέτω το αλάτι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα σφιχτό αλλά λείο ζυμάρι.
Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου για μισή ώρα, και την χωρίζω σε κομμάτια 200 γρ..
Ανοίγω σε χοντρό φύλλο σε τετράγωνο σχήμα, και προσθέτω 4 κ.σ γέμιση. Κλείνω σε φάκελο αλευρώνω την επιφάνεια μου και ψήνω στο φούρνο ή στην σχάρα.