Συνταγές για το σπίτι
 
Χριστουγεννιάτικη τάρτα με κιμά
 

 

Εκτέλεση

Σε λεκάνη, ενώνουμε τα άλευρα με τη γραβιέρα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια γούβα στη μέση και βάζουμε το βούτυρο, το αυγό και το νερό. Ενώνουμε όλα  τα υλικά  μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής και εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και  αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε μια πλατιά κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον κιμά και με μια κουτάλα ξεσβολιάζουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4’ ακόμα μέχρι να «μυρίσει». Σβήνουμε με το πετιμέζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το γάλα, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τα κάστανα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά της ώρας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει, ρίχνουμε τη γραβιέρα, τη βρώμη και το γιαούρτι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε κατά μέρος.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της  και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να σχηματιστεί ένα τετράγωνο, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου. Στρώνουμε τη ζύμη, σε τετράγωνο τσέρκι φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).

Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και  απλώνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε εκ νέου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 25 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγή: Γιώργος Μακρής