Συνταγές για το σπίτι
 
Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια
 
  • Υλικά για τη ζύμη
    150 γρ. Χυμό Πορτοκαλιού Creta fresh
    50 γρ. τσικουδιά
    265 γρ. Ελαιόλαδο Ραφινέ ΑΒΕΑ
    15 γρ. ζάχαρη άχνη
    1/4  κ. γλυκού σόδα
    600 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
    1/4 κ. γλυκού κανελογαρύφαλλο
    25 γρ. βούτυρο γάλακτος
    Ξύσμα 1/6 πορτοκαλιού

    Υλικά για το σιρόπι
    350 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. νερό
    1/2  πορτοκάλι (κομμένο)
    1 ξυλάκι κανέλας

    Υλικά για τη γέμιση
    90 γρ. χουρμάδες
    70 γρ. καρύδια
    30 γρ. μέλι
    20 γρ. πετιμέζι
    80 γρ. σουσάμι
    Ξύσμα 1/2  λεμονιού

    Υλικά για το πασπάλισμα
    100 γρ. χοντρο

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 4’.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μούλτι. και τα αλέθουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν και να αποκτήσουμε μια πηχτή αλοιφή.

Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός του αλευριού. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, όχι πολύ για να μην σφίξει το μίγμα και «ξεράσει» το λάδι του.

Παίρνουμε λίγη ζύμη, την πατάμε να διαπλατύνει με το χέρι μας, βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και κατόπιν τη διπλώνουμε εγκλωβίζοντας τη γέμιση μέσα στο μελομακάρονο.

Κυλινδρίζουμε ελαφρά σε επιφάνεια εργασίας και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 160-170ο C για 30’. Μόλις  βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε όπως είναι ζεστά σε κρύο σιρόπι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας πρώτα λίγο μέλι, λίγα κοπανισμένα καρύδια, αραδιάζουμε ομοιόμορφα τα μελομακάρονα και τελειώνουμε ρίχνοντας μέλι σουσάμι και καρύδια. 

Συνταγή: Γιώργος Μακρής